Razele ultraviolete din cabinele de bronzat, considerate pana in prezent ca fiind „probabil” cancerigene, au fost incluse in categoria factorilor „cancerigeni” de catre Agentia Internationala de Cercetari asupra Cancerului (IARC) din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), informeaza AFP.
Aceasta este concluzia grupului de 20 de experti din noua tari, reuniti la sediul IARC din orasul francez Lyon. Rezultatele acestei reuniuni vor fi prezentate in numarul din luna august al revistei medicale Lancet Oncology.
Din 1992, razele solare ultraviolete (UVA, UVB), precum si razele ultravioletele artificiale produse de lampile si aparatele din cabinele de bronzat, au avut nivelul 2 de clasificare IARC. In urma celor mai recente studii stiintifice, insa, expertii IARC au stabilit sa acorde tuturor tipurilor de raze ultraviolete nivelul 1 de clasificare – factori cancerigeni pentru om.
„O meta-analiza a concluzionat faptul ca expunerea la razele ultraviolete artificiale inaintea varstei de 30 de ani sporeste cu 75% riscul de aparitie a melanomului”, cea mai agresiva forma de cancer de piele, au declarat expertii IARC. Ei precizeaza ca folosirea cabinelor pentru bronzat, unde se utilizeaza raze ultraviolete, este o practica foarte raspandita, mai ales in randurile femeilor tinere. In plus, expertii au constatat un anumit grad de asociere intre bronzarea artificiala si aparitia melanomului ocular.
„Nu suntem o agentie de reglementare, noi publicam rezultate stiintifice pentru ca agentiile sanitare nationale sa poata lua deciziile pe care le considera necesare”, a declarat Vincent Cogliano, expert IARC.
Dermatologii britanici si francezi au salutat aceasta decizie, chiar daca nu au cerut interzicerea cabinelor de bronzat.
„Solutia nu consta in interzicere, ci in informare”, considera George Reuter, presedintele Sindicatului francez al dermatologilor (SNDV), reamintind faptul ca aparatele pentru bronzare artificiala se vand atat in magazine, cat si pe internet.
„A sosit momentul sa reglementam acest sector, pentru a evita folosirea paturilor de bronzat de catre copii si pentru ne asigura ca folosirea acestor aparate este insotita de avertizari sanitare”, a completat Nina Goad, din partea Asociatiei britanice a dermatologilor.
Potrivit unui studiu realizat de Asociatia germana de prevenire a maladiilor dermatologice, realizat in 2008, aproximativ 14 milioane de germani cu varsta cuprinsa intre 18 si 45 de ani obisnuiesc sa recurga la bronzarea artificiala, iar 25% dintre aceste persoane au inceput sa recurga la aceasta metoda de la varsta de 10 ani.
„Cel mai mare risc vizeaza persoanele care fac sedinte de intretinere pe toata durata anului”, a explicat George Reuter, fixand limita la cel mult 10 sedinte de bronzat intr-un an. „Un alt risc consta in proasta supraveghere si intretinere a instalatiilor. Cand tuburile care produc raze ultraviolete se invechesc, ele pot sa produca o lumina mai periculoasa”.
La randul ei, The Sunbed Association a afirmat intr-un comunicat ca riscul de aparitie a cancerului de piele este asociat cu o „supraexpunere” la razele ultraviolete. „80% dintre utilizatori sunt constienti de riscurile generate de supraexpunerea la razele ultraviolete si cei mai multi dintre ei nu fac mai mult de 20 de sedinte pe an”, se afirma in comunicatul acestei asociatii.
„Este important sa facem cunoscut riscul asociat cu acest gen de instalatii si riscul general de expunere la soare”, a subliniat George Reuter, care sugereaza persoanelor care doresc totusi sa se bronzeze sa recurga la produsele autobronzante.