Iasi. Primul campus studentesc independent energetic. Urmarea – taxe mai mici in camine

Iasi. Primul campus studentesc independent energetic. Urmarea – taxe mai mici in camine
Iasi. Primul campus studentesc independent energetic. Urmarea – taxe mai mici in camine

Un campus studentesc din Iasi este primul complex din tara care nu mai are grija facturilor la caldura si electricitate. Cu 14,6 milioane de euro si doua cogeneratoare pe gaz, campusul studentesc „Tudor Vladimirescu” produce energie si agent termic atat pentru consum propriu, cat si pentru vanzare in sistemul national. Astfel, peste 1,5 milioane de lei raman in bugetul campusului. Studentii au cel mai mult de castigat, pentru ca platesc mai putin pentru cazare.

In anul 2010, Universitatea Tehnica, in administrarea careia este campusul, a castigat un proiect european prin care a obtinut 14,6 milioane de euro. Un sfert din suma s-a dus catre sistemul de instalatii care produce curent electric si caldura.

„Aici avem unul din cele doua motoare ale modulului de cogenerare. Este motorul de 1,2 MW pe ora. Este motorul care produce atat energie termica, cat si energie electrica (…) prin arderea gazului metan”, explica Bogdan Budeanu, director al Directiei de Servicii Studentesti.

Instalatia functioneaza de la sfarsitul anului trecut, iar economiile facute pana acum i-au permis conducerii campusului sa micsoreze taxele de cazare pentru studenti.

„Fata de anul trecut se simt deja reducerile. Poate cu 10 la suta pe luna este mai mica fata de anul trecut taxa de camin”, arata Bogdan Budeanu.

17.000 de studenti locuiesc in campusul Universitatii Tehnice. Din banii primiti de la Uniunea Europeana au fost modernizate 12 dintre cele 21 de camine.

Studentii sunt multumiti. „Sunt conditii nu de camin, ci de hotel de trei stele, zic eu, cel putin”, spune un student.

Un altul spune ca plateste cazarea intre 50 si 150 de lei pe luna, in functie de sezon, si recunoaste ca sunt conditii foarte bune fata de alte camine.

Conducerea Universitatii intentioneaza sa modernizeze si celelalte camine si sa lege cladirile celor 11 facultati la instalatia de alimentare cu energie electrica si caldura.

„Noi, cu modulele de cogenerare pe care le avem din primul proiect, putem sa asiguram atat apa calda, cat si caldura, cat si energia electrica pentru intreaga platforma didactica a Universitatii. Am dori prin noul proiect sa ne aducem si corpuri de transformare si tot ce ne trebuie, astfel incat tot ce producem noi in campus prin module de cogenerare sa utilizam in toata Universitatea”, arata Stefan Grigoras, prorector la Universitatea Gh. Asachi din Iasi.

Acum conducerea Universitatii asteapta o aprobare de la Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei pentru a putea scoate la licitatie curentul pe care-l produce in campus. Pretul de pornire este estimat la 0,18 lei pentru un kilowatt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *