Comitetul pentru strategii al guvernului lituanian a decis ca in primii 3-4 ani de extractie, gazele de sist sa nu fie taxate, iar ulterior nivelul accizelor sa nu depaseasca 15%, a declarat, joi, ministrul Mediului, Valentinas Mazuronis, citat de RIA Novosti.
Lituania incearca sa-si diversifice sursele de gaze in tara. In prezent, singurul furnizor de gaze naturale este Gazprom, cu care Vilniusul se afla in conflict deschis din cauza pretului si a celui de-al Treilea pachet energetic impus de UE, care presupune iesirea concernului rus din actionariatul operatorului de conducta lituanian – Amber Grid ( 37,06% – Gazprom, 38,9% – E.ON Ruhrgas) pana in luna noiembrie 2014.
In afara de gaze de sist, Lituania se bazeaza si pe gazul lichefiat. Astfel, la Klaipeda, la sfarsitul anului 2014 ar trebui sa fie pus in functiune un terminal LNG.
Potrivit lui Mazuronis, Comitetul l-a instruit sa creeze un mediu atractiv pentru investitorii straini. Prin urmare, potrivit ministrului, urmand exemplul Poloniei, in Lituania se va aplica, de asemenea, un nivel preferential de taxare in proeictele de gaze de sist.
Din cauza opozitiei din partea opiniie publice si a unor politicieni, Parlamentul de la Vilnius a adoptat in mai 2013 conditii mai stricte in vederea explorarii si productiei de gaze de sist. Mai mult decat atat, in tara s-a discutat despre posibilitatea de a impune un impozit de baza de 40% pe extractia gazelor de sits.
Singura companie care si-a arata interes pentru participarea la proiecte de explorare a gazelor de sist in LItuania a fost Chevron. Insa, in octombrie 2013, firma americana s-a retras, invocand conditiile nefavorabile in Lituania.