Republica Moldova: Fondul pentru Eficienta Energetica si-a propus valorificarea unui buget de 300 mln. lei. pentru proiecte de eficienta energetica si surse de energie regenerabile

Republica Moldova: Fondul pentru Eficien?? Energetic? ?i-a propus valorificarea unui buget de 300 mln. lei. pentru proiecte de eficien?? energetic? ?i surse de energie regenerabile
Republica Moldova: Fondul pentru Eficienta Energetica si-a propus valorificarea unui buget de 300 mln. lei. pentru proiecte de eficienta energetica si surse de energie regenerabile
Republica Moldova: Fondul pentru Eficienta Energetica si-a propus valorificarea unui buget de 300 mln. lei. pentru proiecte de eficienta energetica si surse de energie regenerabile

In cadrul sedintei Consiliului de Administrare al Fondului pentru Eficienta Energetica, care a avut loc la 8 aprilie curent, a fost prezentat raportul de activitate al FEE pentru I Trimestru al anului 2014, situatia la zi privind Apelurile de propuneri de proiect, fiind inaintate propuneri de modificare a structurii organizatorice si a manualului operational al Fondului, precum si intentia de lansare a Apelurilor de propuneri de proiect pentru sectorul privat si iluminat public. Sedinta a fost prezidata de ministrul Economiei, Valeriu Lazar.

Potrivit raportului, in perioada 1 ianuarie ‐ 31 martie 2014 Fondul pentru Eficienta Energetica s‐a axat pe doua activitati principale: coordonarea caietelor de sarcini, oferirea consultantei beneficiarilor privind perfectarea dosarelor pentru semnarea ulterioara a contractelor de grant in cadrul Apelului de Propuneri de Proiect nr. 1 si lansarea Apelului de Propuneri de Proiect nr. 3 pentru sectorul public.

Cu referire la Apelul de Propuneri de Proiect nr. 1 pentru sectorul public, 87 de solicitanti de finantare au initiat procedurile prealabile semnarii contractului de grant. De asemenea, in aceasta perioada au fost semnate patru Contracte de grant, institutiile beneficiare fiind un liceu din Ungheni, Spitalul raional din Drochia, gradinita de copii din s. Bugeac, raionul Comrat si spitalul raional din Rezina.

In ceea ce priveste Apelul de Propuneri de Proiect nr. 3, care a demarat la 21 ianuarie 2014, suportul financiar din partea Fondului va acoperi cel mult 75% din costul total eligibil al proiectului, iar contributia solicitantului de finantare trebuie sa fie de cel putin 25%. Astfel, pentru edificiile institutiilor publice vor fi efectuate investitii in valoare de 150 mln. lei, ceea ce reprezinta valoarea totala oferita pentru finantarea proiectelor eligibile in domeniul eficientei energetice si a surselor de energie regenerabile in cadrul acestui Apel. In perioada raportata s‐au efectuat 554 de programari pentru depunerea propunerilor de proiect. Pana la ora actuala au fost depuse 195 propuneri de proiect, iar 98 au fost deja evaluate.

Potrivit Serviciului de informare si comunicare cu mass-media de la Ministerul Economiei, un alt subiect din agenda sedintei, aprobat de Consiliul de Administrare al FEE, a fost comprimarea termenului de programare a solicitantilor pentru Apelul de propuneri de proiect nr.3 cu scopul optimizarii procesului de depunere si evaluare a dosarelor. De asemenea, membrii Consiliului au sustinut initiativa de lansare a noilor apeluri de propuneri de proiect, dintre care unul va viza iluminarea stradala.

Pentru anul curent Fondul pentru Eficienta Energetica si-a propus valorificarea unui buget de 300 mln. lei. pentru proiecte de eficienta energetica si surse de energie regenerabile din sectoarele public si privat in toate raioanele tarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *