Iata cele mai mici pasari din Romania

1
1103
Iata cele mai mici pasari din Romania
Iata cele mai mici pasari din Romania

Cea mai mica pasare din lume se numeste colibri, are greutatea de 3,2 grame si traieste in America. Potrivit descopera.ro, si in Romania exista doua pasari de dimensiuni „mini”: auselul, care cantareste doar 4 grame, si pantarusul… un „urias” cu o greutate de 7 grame.

Auselul cantareste cat o moneda!
Va vine sa credeti sau nu, auselul cantareste exact cat o moneda de 10 bani, adica 4 grame. Pasarea este raspandita in padurile muntilor Carpati, pana la altitudinea de 800 de metri. In iernile grele, migreaza catre sud, in Lunca si in Delta Dunarii, dar nu pleaca pe alte continente. Numele „ausel” este un cuvant arhaic romanesc si inseamna „mosneag”. Nimeni nu stie de ce i-au spus asa inaintasii nostri, pentru ca rapiditatea in miscari a acestei pasari nu are nimic de-a face cu batranetea. Auselul este una din putinele zburatoare care canta iarna in padurile acoperite de zapada ale tarii noastre, potrivit descopera.ro
Este vanat de rapitoare
Mica, dar prolifica, aceasta pasare scoate, de obicei, doua randuri de puisori pe an. Faptul ca se inmulteste repede are o explicatie: auselul are o speranta de viata de doar doi ani, mai ales din cauza ca este hrana preferata a pasarilor rapitoare de la noi.
Are un singur partener toata viata
Auselul umbla in pereche. Asta pentru ca este una din putinele pasari de padure care crede cu sfintenie in monogamie. Dupa ce isi alege partenerul, ramane cu el pana la sfarsitul vietii, chiar si dupa perioada de crestere a puilor. Fie iarna, primavara, vara sau toamna, cele doua „picaturi de viata” sunt inseparabile.

Pantarusul are doar 9 centimetri in lungime si cantareste cat un pix, adica nici mai mult, nici mai putin de 7 grame. Cu toate ca e maruntel, este poreclit „ucigasul de paianjeni”. Romanii il cunosc din cele mai vechi timpuri, asa se explica faptul ca are 63 de nume populare pe tot teritoriul tarii noastre, printre care si „ochiul boului”. Este raspandit in toate zonele Romaniei, indiferent de forma de relief.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.