Iceberg imens desprins de calota glaciara

Iceberg imens desprins de calota glaciara
Iceberg imens desprins de calota glaciara

Un iceberg masiv, cu o suprafata de doua ori mai mare decat orasul Atlanta, s-a desprins de calota glaciara si pluteste in deriva in Oceanul Antarctic.

Iceberg_B31–1-Insula de gheata, botezata iceberg B31, are o suprafata de 410 km patrati si poate avea o grosime de peste 1000 de metri, sunt de parere oamenii de stiinta de la NASA.

Icebergul s-a rupt de ghetarul Pine Island in noiembrie anul trecut. Potrivit specialistilor, fisura a fost prima de aceste proportii observata dupa 2011. De atunci, B31 a coborat din Golful Pine Island in Marea Amundsen, pe malul stang al continentului. Odata cu inaintarea icebergului in larg, oamenii de stiinta se tem ca va fi foarte dificil sa-i monitorizeze deplasarea pe timpul lungilor saptamani de iarna polara, fapt ce va ingreuna traficul naval din regiune.

De asemenea, specialistii de la NASA avertizeaza ca blocul de gheata plutitor nu se va topi prea curand.

“Un iceberg de asemenea proportii ar putea rezista mai bine de un an“, completeaza Robert Marsh, cercetator in cadrul Universitatii din Southampton.

Cel mai mare iceberg cunoscut vreodata a fost botezat B15 si avea aproape 7000 de km patrati, cam cat suprafata totala a insulei Jamaica. El s-a desprins din ghetarul Ross Ice Shelf in martie 2000. Ulterior, el s-a rupt in mai multe fragmente, dar exista si acum bucati ramase din el, care plutesc in continuare in Antarctica, informeaza Antena 3.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *