Iluminare cu panouri fotovoltaice pentru un sat din Romania pierdut in munti

Iluminare cu panouri fotovoltaice pentru un sat din Romania pierdut in munti
Iluminare cu panouri fotovoltaice pentru un sat din Romania pierdut in munti

Asociatia Free Miorita, initiatoarea proiectului Lumina pentru Ursici, a reusit sa stranga fondurile necesare pentru a ajuta la iluminarea cu panouri fotovoltaice a unui alt sat din Romania pierdut in timp.

Lumina a ajuns la copiii din Inelet, satul pierdut in Muntii Cernei

Free Miorita a strans suma de 3000 de euro pentru dotarea scolii din Inelet, o mica asezare din Muntii Cernei, judetul Caras-Severin. Panourile fotovoltaice vor asigura necesarul de lumina si curent electric pentru cele 2 incaperi ale scolii si achizitionarea de computere desktop si imprimanta.

La scoala din Inelet mai sunt astazi doar 3 copii, care strabat drumuri si poteci de munte pentru a deslusi tainele cititului si scrisului. Nici vorba de calculatoare sau wi-fi, asa cum se intampla in multe alte scoli. Doar carti si dorinta invatatoarei de a ii face oameni.

UniCredit Tiriac Bank sprijina proiectul initiat de Asociatia Free Miorita, Lumina pentru copiii din Inelet, fiind prima companie care a decis sa sustina financiar proiectul. La numai trei zile de la comunicarea proiectului in mediul online, pe bloguri si pe facebook, UniCredit Tiriac Bank s-a alaturat cauzei printr-o finantare de 3.000 de euro, care acopera costul integral al panourilor solare si al sistemelor auxiliare, inclusiv calculatoarele si imprimanta necesare procesului educational. Mai mult, la actiunea de instalare a panourilor solare vor fi invitati sa participe ca voluntari si oameni din cadrul companiei.

”Am decis sa ne implicam si in aceasta initiativa alaturi de prietenii de la Asociatia Free Miorita deoarece credem ca gesturile mici pot sa conduca spre schimbari vitale pentru niste comunitati care sunt rareori bagate in seama. Ne-ar placea de fapt ca acesta sa fie doar inceputul in 2014, pentru o serie de proiecte care sa schimbe in mai bine viata comunitatilor din Romania”, a declarat Anca Nuta, Director Identitate & Comunicare, UniCredit Tiriac Bank.

“Acum aproape un an demaram proiectul Lumina pentru Ursici din dorinta de a ajuta cativa oameni care imi sunt dragi. Nu ma gandeam atunci ca Ursici va fi prima asezare din Romania ale carei case sunt iluminate cu ajutorul panourilor solare. Nu ma gandeam ca ne vor fi alaturi asa de multi oameni. Stiam insa ca mai este nevoie de lumina si in alte comunitati, asa ca am repornit motoarele. Stiam de copiii din Inelet, dar Ionut Vlad de la Trasee marcate, o comunitate online a iubitorilor de munte, a fost catalizatorul acestui proiect. Ce vrem de fapt? Sa le dam acestor copii o sansa la normalitate. Sa poata citi o carte atunci cand afara e innorat. Sa poata scrie la lumina unui bec. Sa poata invata cum se foloseste un calculator. Sa poata cunoaste tara si lumea altfel decat din manuale. Sper ca aceste lucruri, odata implinite, ii vor face sa isi doreasca sa ramana in Romania. Poate ca vor pleca, asa cum au facut altii, sau poate ca vor ramane, chiar in Inelet. Oricum, trebuie sa incercam. Iar UniCredit Tiriac Bank este din nou alaturi de noi si ii multumim pentru ca vom schimba in bine vietile acestor copii”, a declarat Iulian Angheluta, presedintele Asociatiei Free Miorita.

Inelet este un satuc din Muntii Cernei. Casele sunt risipite si niciuna dintre ele nu are curent electric. Mai mult, nici scoala nu este racordata la reteaua electrica, iar cei trei copii din Inelet, Luminita, Ionela si Nicusor, merg zilnic pe jos 2 ore pentru a invata. Vrem sa ii ajutam si sa le dam acestor copii o sansa la educatie si la un viitor mai bun. Proiectul Lumina pentru copiii din Inelet consta in dotarea scolii cu panouri fotovoltaice care sa asigure necesarul de lumina si curent electric pentru cele 2 incaperi si achizitionarea de computere desktop si imprimanta.

Citeste si alte informatii de Bine despre Romania!

Oricine poate sustine acest proiect si actiunile Asociatiei Free Miorita donand 2% (formularele 200 si 230) in contul RO71BACX0000000942462000 deschis la UniCredit Tirac Bank Sucursala Rosetti Bucuresti. Cod de Inregistrare Fiscala 29953226. Informatii despre Lumina pentru copiii din Inelet gasiti pe site-ul www.freemiorita.ro si pefacebook.com/traseemarcate sau facebook.com/freemiorita.

Free Miorita este o miscare non guvernamentala de rezistenta si actiune contra fatalismului mioritic. Dacioti pana-n Mongolia si Lumina pentru Ursici sunt doua dintre cele mai importante proiecte derulate.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente