Un studiu finantat de NASA a descoperit ca, vremea spatiala prezinta un pericol real pentru dispozitivele tehnice terestre.
Imaginea alaturata prezinta un scenariu prezentat de unul din participantii la studiul finantat de NASA referitor impactului vremii spatiale extreme asupra USA. Participantul a evidentiat ca vremea spatiala extrema duce la o cadere partiala a sistemului electric pe zone extinse cu efecte negative enorme pentru populatie. Imbunatatirea sistemului de previziune asupra vremii spatiale, atentionarea publica promta si pregatirea infrastructurii din timp pot reduce efectele fenomenului.
Studiu arata cum eruptiile solare extreme ar putea afecta comunicatiile, retele de de transport si distributie a energiei electrice si tehnologia pe Terra si a fost condus de Academia Nationala din Washington. Raportul incheiat la finele studiului ne furnizeaza primele date clare, care cuantifica efectiv riscul prezent al conditiilor spatiale extreme determinate de activitatea magnetica a soarelui si a perturbatiilor produse in imediata apropiere a pamantului. „Cazurile de vreme spatiala extrema sunt rare si sunt incluse in categoria <
Richard Fischer, director la divizia de heliofizica a NASA spunea ca „Soarele este sangele vietii Terrei„. Pentru a atenua pericolul public creat de vremea spatiala trebuie sa intelegem acest fenomen, precum si evenimentele cauzate de activitatea solara. In afara de faptul ca emite un flux continuu de plasma numit vant solar, soarele periodic elibereaza tone de materie numita ejectie de masa coronala. Acesti nori imensi de material cand sunt directionati inspre pamant pot cauza furtuni magnetice extinse in magnetosfera si in zona superioara atmosferei terestre. Asemenea vreme spatiala poate afecta performanta si siguranta sistemelor tehnologice spatiale si terestre.
Vremea spatiala creaza furtuni solare care la randul lor pot produce campuri electromagnetice care induc curenti extremi in liniile electrice, intrerupand curentul electric, cauzand pene de curent pe zone intinse si afectand liniile furnizorilor de internet. De asemenea vremea spatiala extrema produce particule solare energetice care pot conduce la distrugerea satelitilor comerciali, de pozitionare si de prognozare meteo. Faptul ca vremea spatiala influenteaza tehnologia este un lucru constatat de pe vrmea cand s-a inventat telegraful (sec al XIX-lea).
Vremea spatiala extrema se poate diagnostica cand pe suprafata soarelui se observa o flama intensa de pe pamant. In 2003 aceasta flama (stanga) a fost urmata imediat de o unda de soc interplanetara (dreapta) numita ejectie de masa coronala care s-a propagat rapid dinspre soare inspre pamant. In functie de severitea si natura furtunii, coliziunea cu campul magnetic terestru, numit furtuna geomagnetica, poate afecta sateliti, traficul aerian si liniile de transport a curentului electric.
Un esec catastrofal al infrastructurii comerciale si guvernamentale in spatiu si pe pamant poate fi atenuat prin intermediul avertismentelor publice, imbunatatirea infrastructurii vulnerabile si prin dezvoltarea posibilitatilor de prognozare meteo. Fara actiuni sau planuri preventive, inclinatia inspre a depinde de vremea spatiala face societatea mai vulnerabila in viitor. NASA a solicitat o evaluare pe urmatorii 20 ani in ceea ce priveste potentialul distructiv al vremii spatiale. Experti nationali si internationali din industrie, guvern si mediul academic au luat parte in acest studiu. Raportul intocmit subliniaza posibilitatea producerii de efecte distructive in societate similare dezastrelor naturale determinate de vremea solara.
Daniel Baker profesor si director al Laboratorului de Fizica Atmosferica si Spatiala de la Universitatea Colorado afirma ca „din perspectiva politicii publice este foarte important ca am inceput dificila sarcina de a evalua cantitativ impactul vremii spatiale„.
„Indiferent daca este vorba de o catastrofa terestra sau un incident al vremii spatiale rezultatele pot fi devastatoare pentru societatile moderne care depind de tehnologia avansata” a mai spus Baker .
S-a mai aratat ca furtunile solare se vor intensifica in frecventa si intensitate inspre anul 2012 .
Sursa: NASA