In 3 noiembrie incepe colectarea vechiturilor electrice si electronice

Campania nationala de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE) se va desfasura si in judetul Maramures, in 3 noiembrie. Avand in vedere ca, in aceasta etapa, campania se va derula in orasele cu peste 20.000 de locuitori, in Maramures, cetatenii din Baia Mare, Sighetu Marmatiei si Borsa pot renunta, in 3 noiembrie, la aparatele electrice si electronice vechi. Societatile de salubritate din fiecare oras le vor transporta gratuit, din fata casei sau de pe platformele de gunoi, la depozitele special amenajate, unde vor fi dezasamblate si valorificate. Toti cei implicati in desfasurarea campaniei la nivelul judetului au participat ieri, in biroul subprefectului Gheorghe Achim, la o intalnire „repetitie” pentru ca actiunea sa fie cat mai bine organizata. Exceptie a facut Primaria din Sighetu Marmatiei, din partea careia nu a fost nimeni prezent la sedinta.

Taxa verde – cheltuiala pentru recuperarea deseurilor

Gheorghe Voinescu, sef serviciu in cadrul Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Maramures, a subliniat ca in aceasta campanie vor fi implicate atat primariile, cat si producatorii, agentii de salubritate, populatia, precum si autoritatile de mediu. In conformitate cu Planul de implementare pentru DEEE-uri, pana la sfarsitul acestui an trebuie colectate 3 kg/locuitor, iar in 2008 – cantitatea va fi de 4 kg/locuitor. In cele trei orase din Maramures in care se va desfasura campania trebuie incheiat un angajament intre primarii si operatorul de salubritate, societatea Drusal in Baia Mare si Herodot Grup in Sighetu Marmatiei si Borsa. „Cetatenii trebuie sa stie ca nu au de platit nimic pentru transportul aparatelor vechi pe care doresc sa le arunce. Tot ce au de facut este sa duca aceste aparate la platformele de colectare a deseurilor sau, daca nu au aceasta posibilitate, in fata casei. Taxa verde care a fost introdusa la produsele electrice si electronice este chiar cheltuiala pentru recuperarea DEEE-urilor de la populatie”, a aratat Voinescu. In Baia Mare, societatea Drusal va transporta aparatele aruncate de cetateni la un depozit special de la Satu Nou de Sus, avand in vedere ca la societatile AMI SA, Onedin si Remat nu mai exista spatiu.

Un program similar s-a desfasurat in municipiul Baia Mare in toamna anului trecut, insa populatia nu a fost foarte receptiva, pentru ca s-a colectat o cantitate destul de mica de astfel deseuri. Anul trecut, in Maramures s-au colectat doar aproximativ 85 de tone de deseuri din echipamente electrice si electronice.

Sursa: Informatia zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *