In atentia cultivatorilor de soia conventionala

În atenţia cultivatorilor de soia convenţională
In atentia cultivatorilor de soia conventionala
In atentia cultivatorilor de soia conventionala

Directia pentru Agricultura Teleorman avertizeaza cultivatorii de plante modificate genetic ca autorizarea pentru anul 2015 se face in conformitate cu Ordinul nr.61 din 26 martie 2012 privind autorizarea si controlul cultivatorilor de plante modificate genetic si masurile care sunt necesare pentru asigurarea coexistentei plantelor modificate genetic cu cele conventionale si ecologice.

Ordinul 61/2012 stipuleaza la Articolul 3 ca “In Romania se cultiva in scop comercial, pentru consum propriu sau producere de samanta, numai plantele modificate genetic autorizate pentru cultivare in Uniunea Europeana”.

Intre acestea nu se numara si soia modificata genetic, care este interzisa in spatiul comunitar, deci si in Romania.

De aceea producatorii agricoli care vor sa infiinteze culturi de soia conventionala au obligatia de a se asigura ca samanta utilizata la semanat nu provine din samanta modificata genetic si nici nu este impurificata cu organisme modificate genetic.

Directia pentru Agricultura Teleorman atrage atentia cultivatorilor asupra faptului ca in anul agricol 2015 se va organiza verificarea tuturor parcelelor cultivate cu soia, iar in situatia depistarii unor culturi impurificate cu OMG se vor aplica masurile stabilite de legislatia in vigoare. Care prevede ca intra sub incidenta legii penale cultivarea plantelor superioare modificate genetic fie in vederea testarii, fie in scop comercial, daca nu au inregistrarea prevazuta de lege. In oricare din situatii infractiunea se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani, potrivit art.98,, alin.3, lit. e din Ordonanta de Urgenta nr.195 din 22 decembrie 2005 (actualizata) privind protectia mediului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *