In Bihor, bustenii ies din padure doar cu cod dat de smartphone. Lemnarii care nu se supun risca sa ramana cu afacerea suspendata!

În Bihor, bu?tenii ies din p?dure doar cu cod dat de smartphone. Lemnarii care nu se supun risc? s? r?mân? cu afacerea suspendat?!
In Bihor, bustenii ies din padure doar cu cod dat de smartphone. Lemnarii care nu se supun risca sa ramana cu afacerea suspendata!
In Bihor, bustenii ies din padure doar cu cod dat de smartphone. Lemnarii care nu se supun risca sa ramana cu afacerea suspendata!

Adio defrisari ilegale! Incepand din 22 iulie, in Bihor, lemnul este monitorizat online, din satelit. Judetul a intrat in programul pilot demarat de Ministerul pentru Ape, Paduri si Piscicultura, care permite urmarirea transporturilor de lemne in timp real.

Sistemul de Urmarire a Masei Lemnoase (SMAL) consta intr-o aplicatie denumita wood-traking, care se instaleaza pe smartphone-uri ori pe tablete si se foloseste pentru a obtine un cod care e apoi trecut pe avizul de insotire a transporturilor de masa lemnoasa, a explicat BIHOREANULUI seful Inspectoratului Teritorial pentru Regim Silvic si de Vanatoare (ITRSV), Dacian Iova.

Astfel, potrivit acestuia, transporturile pot fi monitorizate online, prin satelit, evitandu-se cazurile in care cu un aviz de insotire se fac mai multe transporturi.

Folosirea sistemului este facil. Agentii economici au nevoie doar de un smartphone ori de o tableta si primesc un nume de utilizator si o parola pe care daca le introduc dupa deschiderea aplicatiei primesc automat un cod, indiferent daca se afla intr-o zona cu sau fara semnal GSM.

„Daca nu are semnal GSM, emitentul primeste un cod offline, pe care il trece pe avizul de insotire a marfii. In momentul in care ajunge intr-o zona cu semnal, codul este inregistrat automat in sistem”, a mai spus Iova.

Cei care nu folosesc aplicatia risca sa ramana fara autorizatie de functionare deoarece din 23 iulie, de cand programul pilot se aplica in Bihor, orice aviz de insotire a masei lemnoase care nu contine codul online sau offline e considerat neconform.

„In momentul in care constatam acest lucru, in prealabil notificam agentul economic sau ocolul silvic sa intre in legalitate, iar daca se repeta fapta, contravenientului i se retrage automat avizul si nu mai poate face comert ori exploatare de material lemnos”, a atras atentia seful ITRSV.

Programul va fi testat pana in luna octombrie, cand va deveni obligatoriu pentru toate judetele din tara.

In Bihor, din datele ITRSV, exista aproximativ 400 de agenti economici care desfasoara activitati cu masa lemnoasa si 15 ocoale silvice. „Ecoul este pozitiv. Aproape toti agentii economici au inteles ca e nevoie de un control strict pentru a opri defrisarile ilegale”, a mai spus Dacian Iova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *