In Cluj, doar Primaria si ONG-urile au voie sa planteze zarzavaturi in oras

In Cluj, doar Primaria si ONG-urile au voie sa planteze zarzavaturi in oras
In Cluj, doar Primaria si ONG-urile au voie sa planteze zarzavaturi in oras

Cativa clujeni din cartierul Marasti au crezut ca vor putea face economii cultivandu-si singuri legumele, in curtea din spatele blocului. S-au chinuit mai multe luni sa planteze verdeturi, insa un vecin n-a fost de acord cu initiativa lor si i-a parat la Primarie. Politia Locala a actionat promopt si i-a obligat pe clujeni sa-si desfiinteze gradina de zarzavaturi. Asta in timp ce, la initiativa municipalitatii si a unui ONG, in centrul cartierului Manastur sunt plantate mai multe legume, insa nimeni nu se ocupa cu adevarat de ele.

Dezamagita de faptul ca a trebuit sa desfiinteze gradina la care a lucrat, gospodina din Marasti nici nu vrea sa vorbeasca despre ce s-a intamplat. Vecinii sunt cei care povestesc ca oamenii s-au chinuit din primavara pentru a amenaja spatiul, insa autoritatile au luat masuri.

O sesizare privind gradina de legume a fost postata si pe site-ul domnuleprimar.ro. „Locatarul a amenajat in spatiul destinat spatiului verde din jurul blocului o gradina personala de legume si zarzavaturi. Consider ca aceasta situatie nu cadreaza cu aspectul estetic al spatiilor verzi din jurul blocurilor. Va rugam sa luati masurile necesare in vederea remedierii acestei situatii”, scrie Alexandru R. in sesizare.

Municipalitatea, prin Serviciul Control Protectia Mediului, Directia Politia Locala, a raspuns sesizarii. „Verificarile efectuate de Politia Locala au confirmat cele reclamate de dvs. Cetateanul responsabil pentru amenajarea gradinii a fost somat sa desfiinteze plantatia si sa salubrizeze terenul”, se arata in raspunsul de pe acelasi site.

Iulia Persa, seful Biroului Mass-Media din cadrul Primariei Cluj-Napoca a venit cu detalii. „In acea zona, pe strada Aninei, a fost o reclamatie din partea unui cetatean, inspectorii de la Politia Locala s-au deplasat la adresa respectiva, iar conform hotararii de Consiliu Local numarul 191/2009, articolul 7, se interzice organizarea unor gradini de zarzavaturi in spatiul verde aferent blocului. Este vorba despre o hotarare de Consiliu Local, nu putem sa nu punem in aplicare articolele pe care le prevede aceasta HCL ar insemna sa incalcam legea in acest sens”, a explicat Iulia Persa.

HCL-ul pare sa nu se aplice in cazul spatiului verde din cartierul Manastur, in apropierea podului Calvaria, unde, la initiativa Primariei municipiului Cluj-Napoca, in colaborare cu un ONG, o gradina de toata frumusetea a aparut pe spatiile verzi.

„Este vorba, in acel caz din zona Calvaria, despre o alveola, nu despre un spatiu din jurul blocului. Acel spatiu face parte dintr-un proiect demarat de Primarie in care orice firma sau orice alt partener poate adopta un spatiu verde pentru a-l ingriji”, a completat Iulia Persa.

Locuitorii din zona sunt insa nemultumiti de felul in care a ajuns sa arate gradina din Manastur. „Un om normal nu face asa ceva”, spune un clujean, completat de o alta doamna, aflata in trecere prin zona: „Ăsta era un loc extraordinar de frumos, cu trandafiri. Iti era mai mare dragul sa treci pe aici. Uitati-va in jurul lor, cat sunt de frumoase toate si uitati-va aici cum arata, ca o gradina parasita. E sub orice critica ce au facut oamenii astia aici, nu se poate asa ceva”.

Primaria are o solutie si pentru aceasta problema. „Ii sfatuim pe cetatenii din zona, in masura in care pot si sunt afectati de faptul ca acea gradina este uscata, sa dea o mana de ajutor si sa ude si dansii acea gradina de zarzavaturi ca sa arate altfel”, a mai spus Iulia Persa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *