In Lunca Muresului din Arad au fost descoperiti primii castori din ultimii 179 de ani

Reprezentantii Parcului Natural Lunca Muresului au anuntat ca au fost descoperiti mai multi castori, dar si urme ale prezentei vidrei, pe un traseu parcurs de raul Mures, intre Arad si localitatea Semlac. Ultimul exemplar de castor a disparut din Lunca Muresului in anul 1829.
castori
Observatiile au fost facute in perioada 19-20 noiembrie, de doi reprezentanti ai Centrului de cercetare din cadrul ICAS Brasov impreuna cu doi membri din administratia Parcului Natural Lunca Muresului.

„Echipa a parcurs pe raul Mures traseul Arad – Semlac. Au fost identificate cateva habitate probabile, rosaturi si chiar un adapost parasit. Populatia de castori pe acest tronson, este estimata la 6 – 8 exemplare”, a declarat Ovidiu Parv, directorul Parcului Natural Lunca Muresului din Arad.

Directorul Parcului a mai spus ca in cadrul cercetarilor facute luna trecuta pe raul Mures, intre Arad si Semlac, au fost facute cateva observatii mai amanuntite la alta specie de mamifer acvatic – vidra. „Au fost identificate urme ale prezentei vidrei pe tot parcursul Muresului si chiar cateva adaposturi active. Populatia de vidra este estimata la cateva zeci de exemplare pe acest traseu al Muresului”, a mentionat Ovidiu Parv.

In Romania, vidra se gaseste mai frecvent in zona apelor curgatoare si statatoare de la campie si deal si mult mai rar la munte. In habitatul sau are nevoie de adapost format din paduri si stuf.

Directorul Parcului National Lunca Muresului a spus ca exista doua explicatii cu privire la aparitia castorilor in zona Luncii Muresului Inferior, loc de unde aceste animale au disparut in urma cu aproximativ 170 de ani.

„Reaparitia lui se poate datora reintroducerii sale intre anii 1991 si 1993 pe raul Tisa de catre unguri sau ca urmare a unui proiect derulat de Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice din Brasov care avea ca scop reintroducerea castorului in Romania. Inclin sa cred ca varianta a doua este mai plauzibila, deoarece este mai recenta si s-a intamplat chiar pe raul Mures. Dupa o reintroducere reusita in anul 1998 pe raul Olt si pe Dunare a urmat si reintroducerea acestei specii pe raul Mures”, a mentionat Parv.

Ca sector pentru reintroducere a fost aleasa o zona de cativa kilometri lungime in aval si amonte de localitatea Barzava, unde in anul 2002 au fost eliberate 22 de exemplare. Castorii au fost adusi din Germania si eliberati intr-un habitat studiat inainte si considerat extrem de favorabil pentru inmultirea lui. „Deoarece este o specie protejata la nivel european, Castorul este un animal ierbivor, iar urmele pe care le-am gasit sunt facute de acest animal, care are obiceiul sa roada pomul in forma de trunchi de con, fapt care nu se mai intalneste la alte animal. De regula, pomii rosi de castori sunt plopii si salciile”, a mai spus Ovidiu Parv.

Sursa: Realitatea TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *