Un test desfasurat in Norfolk pe durata a trei ani folosind cartofi modificati genetic pentru a rezista la manã (boala fungica ce a provocat marea foamete din Irlanda in secolul XIX) a produs rezultate incurajatoare. Plantele care au avut inserata o gena de la cartofii salbatici din America de Sud nu au contractat infectia, in schimb, cartofii nemodificati genetic au murit de mana. Rezultatele au fost publicate in Philosophical Transactions of The Royal Society
Wikimedia commons
Studiul, condus de Jonathan Jones de la Laboratorul Sainsbury din Norwich, a folosit cartofii Desiree, unul dintre cele mai populare soiuri din Marea Britanie. In fiecare an, 192 de cartofi modificati genetic au fost cultivati alaturi de plantele din lotul de control nemodificate genetic intr-un camp de testare. Mana ramane cel mai mare pericol pentru cultivatorii de cartofi. Conform cercetatorilor, aceasta provoaca pierderi anuale de 3,5 miliarde de lire la nivel mondial si aduce pierderi de 60 de milioane de lire fermierilor britanici in incercarea de a combate aceasta boala. Culturile de cartofi sunt stropite cu substante chimice de 10-15 ori pe sezon si pana la 25 de ori intr-un an prost.
Gena introdusa declanseaza mecanismele naturale de aparare ale plantei si ii permite sa recunoasca si sa lupte impotriva ciupercii. Desi cercetatorii au incercat sa introduca genele prin metodele conventionale, acest lucru nu a functionat bine. Urmatorul pas in cadrul proiectului va fi identificarea altor doua gene ce pot fi adaugate cartofilor pentru a oferi o tripla protectie. In acest fel, manei i-ar fi foarte greu sa dezvolte o rezistenta la toate cele trei gene.