Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice a demarat, in aceasta saptamana, dezbaterea publica pentru transformarea zonei Lacul Vacaresti in arie naturala protejata. Demersul este parte a initiativei ministerului de resort de a transforma Lacul Vacaresti in arie naturala protejata, „o zona de o individualitate distincta”, relateaza Agerpres.
Din punctul de vedere al ONG-urilor, delta Vacaresti este o comoara ecologica. Desi zona se invecineaza pe toate partile cu blocuri turn, ea este o oaza naturala in care traiesc numeroase specii de pasari si mamifere pe care, in mod normal, ar fi imposibil sa le gasesti in zonele urbane.
Lacul Vacaresti a fost conceput de administratia comunista ca parte a amenajarii complexe a raului Dambovita si a fost proiectat sa faca parte din sistemul hidrologic de aparare a Bucurestiului impotriva inundatiilor. Lucrarile au fost demarate in anul 1986, dar au fost sistate dupa 1989. La suprafata celor aproape 200 de hectare de vegetatie si zone mlastinoase, alimentate de ape subterane, traiesc intr-un ecosistem stabil diferite tipuri de pesti, rate salbatice, lebede, soparle, sau pescarusi.
Transformarea zonei Lacul Vacaresti in arie naturala protejata face ca Bucurestiul sa fie foarte aproape de a intra pe lista capitalelor care detin rezervatii naturale. Astfel, Delta dintre blocuri va fi o zona unica in Europa. Un paradis in mijlocul orasului. Asta reprezinta cele 190 de hectare de verdeata din Groapa Vacaresti.
Timp de un an, comisia de specialisti a adunat proba dupa proba, cu ajutorul carora sa demonstreze importanta Gropii Vacaresti, iar Academia Romana a validat studiul stiintific.
Parcul va avea pasarele de lemn pe care vizitatorii se vor putea plimba si trei cai de acces in rezervatie. Pe unul dintre cele trei lacuri ar putea fi pusa o barca pe care vizitatorii sa o foloseasca pentru a vedea mai de aproape mediul acvatic.
Momentan, totul ramane inca la stadiu de proiect. Groapa Vacaresti va fi cel mai mare parc din Bucuresti si primul realizat in capitalism, avand in vedere ca toate celelalte au fost create in timpul monarhiei sau comunismului.