In premiera, un avion alimentat cu baterii solare incearca sa traverseze Marea Mediterana

In premiera, un avion alimentat cu baterii solare incearca sa traverseze Marea Mediterana

In premiera, un avion alimentat cu baterii solare incearca sa traverseze Marea Mediterana. Aparatul a fost fabricat in Elvetia si poate zbura la o altitudine de 9.000 de metri.

Avionul, care a decolat din Elvetia va face o singura escala, in Spania, dupa un zbor de 20 de ore. Dupa care se va indrepta catre destinatia finala, Maroc, la inceputul saptamanii viitoare. Concluziile trase dupa aceasta cursa ii vor ajuta pe piloti sa pregateasca un zbor in jurul lumii.

„Astazi este ultima repetitie pentru un zbor in jurul lumii in 2014. Pentru Andre si pentru mine, ca piloti, dar si pentru intreaga echipa, pentru echipa de control, echipa de la sol si echipa tehnica”, a declarat Bertrand Piccard, unul dintre piloti.

Proiectul a fost lansat in urma 9 ani si are un buget de 90 de milioane de euro. Avionul revolutionar foloseste 12.000 de celule solare.

„Cel mai frumos este sa poti zbura la pana la 9.000 de metri cu energie solara. Si cu cat zbor mai mult in timpul zilei, cu atat stochez mai multa energie in baterii, ceea ce este impresionant, foarte diferit”, a explicat pilotul Andre Borshberg.

Cu o viteza medie de 70 de kilometri pe ora, avionul solar nu este deocamdata o amenintare pentru cursele comerciale traditionale, care pot atinge viteze de 10 ori mai mari. Insa posibilitatea dezvoltarii unei versiuni mai mari si mai rapide a aeronavei va aprinde, cu siguranta, imaginatia multora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *