In Valea Jiului se porneste ofensiva gunoaielor

În Valea Jiului se pornește ofensiva gunoaielor
In Valea Jiului se porneste ofensiva gunoaielor
In Valea Jiului se porneste ofensiva gunoaielor

S-a topit zapada, dar firul ierbii abia se vede de tonele de deseuri ce zac peste tot. Nu sunt lipsite nici albiile apelor, iar mai multe institutii din judetul Hunedoara pornesc acum, in prag de primavara, ofensiva gunoaielor.

Peste tot unde arunci ochii, fie ca vorbim de albia apelor, care colcaie de peturi si deseuri de tot felul, fie de santul drumurilor nationale ori judetene, toate sunt napadite de mizerii. Acum a sosit timpul curateniei, iar pe fiecare zona va fi constituita o comisie care sa si actioneze. Mai ales ca nu sunt excluse ploi abundente si inundatii in aceasta perioada. „Chiar astazi (n.r marti, 18 martie), am primit un ordin privind constituirea comisiei de verificare. Este vorba despre o comisie mixta, un ordin semnat de Prefectul de Hunedoara, iar comisia va fi formata din noi, cei de la sistemul hidrotehnic, Garda de Mediu si cei de la ISU. Vom lua fiecare primarie in parte si vom face un program de masuri pentru salubrizarea cursurilor de apa si curatirea santurilor, pentru pregatirea chiar si in caz de inundatii. Acum este posibil sa avem si astfel de fenomene”, a spus Sorin Corici, sef Sistemul Hidrotehnic Ape Jiu.

Amendati doar cei prinsi in flagrant

De fiecare data se actioneaza asupra efectelor si prea putin asupra cauzei care le genereaza. Practic, voluntarii aduna mizeriile, dar cei care le fac sunt rar sanctionati si doar cand sunt prinsi in flagrant, desi amenzile sunt enorm de mari si ar trebui sa ii sperie. „Pentru persoane fizice amenzile sunt de 3.500 de lei, iar juridice 1.200 de lei. Au fost cazuri, avem cateva unitati, persoane juridice sanctionate pentru poluare si de asemena, cei de la Garda de Mediu au aplicat si la persoanele fizice”, a mai precizat Corici. Din pacate, potrivit legislatiei, cei care pot fi amendati daca polueaza sunt doar aceia care sunt prinsi in flagrant, pentru ca altfel nu se poate dovedi vinovatia lor. Situatiile sunt rare si la fel de rare sunt si amenzile, iar tocmai din acest motiv, avem albiile apelor, ori marginile drumurilor sufocate de deseuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *