În comuna Cîrligele, judetul Vrancea, va fi construit un parc fotovoltaic, care va avea peste 60 de mii de panouri.
În comuna Cîrligele, judetul Vrancea, va fi construit un parc fotovoltaic, care va avea peste 60 de mii de panouri.
In Zalau: Parcul fotovoltaic va fi amenajat langa statia de epurare

Administratia locala municipala intentioneaza sa amenajeze in Zalau un parc fotovoltaic, care sa produca energie electrica din surse regerabile, cu costuri cat mai mici. In acest sens, la inceputul anului, consilierii locali din Zalau au aprobat documentatia tehnico-economica aferenta acestui obiectiv de investitii, numit „Instalatia de producere a energiei electrice din surse regenerabile solare SoArE Zalau”.

Valoarea totala pentru care proiectul a primit, la vremea respectiva, unda verde a fost de circa 28.000 de lei, edilii fiind in cautarea unei modalitati de finantare a investitiei. „Pentru parcul fotovoltaic avem Studiul de Fezabilitate si Proiectul Tehnic, sunt obtinute avizele si este identificata suprafata de 3,5 ha, langa statia de epurare. Am facut aceste demersuri pentru a putea aplica pentru un proiect european in momentul deschiderii unei linii de finantare, ceea ce pana acum nu s-a intamplat. Cautam o modalitate de finantare a proiectului”, ne-a declarat administratorul public al Zalaului, Radu Nistorescu.

Potrivit proiectantului, centrala fotovoltaica care urmeaza sa fie instalata la Zalau va fi alcatuita din panouri fotovoltaice si va fi conectata la reteaua de medie tensiune, urmand sa asigure iluminat public. In prezent, consumul inregistrat la Zalau (administratie locala si institutii subordonate, n.r.) este de 3.700 megawati/ora/an, ceea ce ar insemna un cost al investitiei de 5 milioane de euro. Cum suma nu este deloc la indemana pentru Zalau, proiectantul a propus mai multe variante de implementare/finantare a proiectului, una din sursele de finantare nerambursabila luata in calcul de administratia municipala fiind si Programul Opertional Sectorial „Cresterea Competitivitatii Economice” – Axa 4 – „Crestrerea eficientei energetice si a securitatii furnizarii, in contextul combaterii schimbarilor climatice”.
Mihaela Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here