In zilele caniculare bauturile fierbinti ne racoresc mai bine decat cele reci

          In tarile musulmane (toate situate in zone cu temperaturi ridicate) ,o veche traditie a ospitalitatii cere ca musafirii sa fie intampinati cu ceai fierbinte.In tarile occidentale , cu cat e mai cald afara oamenii prefera sa consume bauturi reci.Care dintre cele doua alternative este mai eficienta?

Corpul uman are la dispozitie mai multe mecanisme de eliminare a caldurii.Cele mai simple sunt procese fizice de iradiere a caldurii,de conductie (transferul caldurii catre mediu,atunci cand acesta are o temperatura mai scazuta decat a corpului) sau de convectie (pierderea unei cantitati de caldura odata cu moleculele de gaz expirate).Aceste procese insa nu asigura o termoreglare suficienta atunci cand mediul inconjurator are temperaturi ridicate.In acest caz,cel mai eficient proces este transpiratia,adica pierderea de caldura prin eliminarea unei cantitati de apa din organism.

In cazul organismului sanatos temperatura la suprafata pielii este de 36 -37 grade Celsius.In cavitatea abdominala insa,temperatura este mult mai mare,avand  in mod obisnuit valoarea de 41 grade Celsius.Valorile temperaturii sunt mentinute constante prin procesul de termoreglare coordonat de hipotalamus,o formatiune cerebrala veche situata in profunzime,la baza creierului.Acesta primeste informatii legate de temperatura sangelui si coordoneaza fie procese de producere de caldura (cum ar fi tremuratul) atunci cand corpul se raceste,fie procese de pierdere a caldurii prin transpiratie,atunci cand temperatura sangelui creste prea mult.

In cazul ingestiei de bauturi reci,temperatura in interiorul stomacului va scadea,antrenand si o scadere a temperaturii sangelui.Astfel,procesul de transpiratie va fi incetinit,deoarece organismul incearca sa aduca valorile temperaturilor la cele initiale.In schimb,atunci cand consumam o bautura fierbinte,temperatura sangelui va creste,determinand hipotalamusul sa stimuleze procesul de transpiratie si in consecinta o pierdere mai rapida a caldurii.

In concluzie,este recomandabil ca in zilele toride sa ne racorim cu un ceai fierbinte,chiar daca pe moment o bautura „rece ca gheata” ni se pare mult mai tentanta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *