Inalta Curte de Casatie si Justitie amana procesul privind retrocedarea Fondului Bisericesc

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie amână procesul privind retrocedarea Fondului Bisericesc
Inalta Curte de Casatie si Justitie amana procesul privind retrocedarea Fondului Bisericesc
Inalta Curte de Casatie si Justitie amana procesul privind retrocedarea Fondului Bisericesc

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, marti, amanarea pana la 1 martie 2011 a procesului in care se discuta cererea Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina de retrocedare a 160.000 de hectare de padure. La termenul din 28 octombrie al procesului, Inalta Curte de Casatie si Justitie decisese amanarea pentru data de 9 noiembrie, dupa ce fusese depusa o cerere de interventie.

In acest proces, Curtea de Apel Timisoara a stabilit, in decembrie 2009, mentinerea deciziei Tribunalului Suceava din martie 2007 prin care Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina i s-a recunoscut dreptul de proprietate pe o suprafata de 166.613 hectare de padure. Tribunalul Suceava admisese, la mijlocul lunii martie 2007, cererea Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina (FBOB) privind retrocedarea unei suprafete de padure si obliga RNP, Directia Silvica Suceava si statul roman, prin Ministerul de Finante, sa puna la dispozitia FBOB o suprafata de 166.613 de hectare. Ulterior, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis stramutarea cauzei la Curtea de Apel Timisoara.

Comisia judeteana de fond funciar Suceava si-a declinat, in data de 7 aprilie 2006, competenta de solutionare a cererii Fundatiei Fondul Bisericesc Ortodox al Bucovinei privind restituirea unei suprafete de aproximativ 192.000 de hectare de padure, motivand ca nu face obiectul Legii 1/2000 a fondului funciar si al Legii 247/2005 a proprietatii. Potrivit unei note prezentate in sustinerea motivarii, Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina ar fi avut, de la infiintare, doar drept de administrare asupra terenurilor forestiere si nu de proprietate, fiind o fundatie infiintata de stat. Statul era cel austriac.

Unitatile de cult din judetul Suceava – parohii, manastiri, schituri si filii existente la data aplicarii legii – au primit, in anul 2004, in proprietate, potrivit Legii fondului funciar, cate 30 de hectare de terenuri cu vegetatie forestiera, suprafata totala cu care Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor a fost pusa in posesie fiind de peste 16.000 de hectare, aici fiind incluse si unitatile de cult care nu apartinusera de vechea Mitropolie a Buco-vinei.

Ulterior, in noiembrie 2004, printr-o Ordonanta de Urgenta emisa de fostul Guvern, Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor a fost improprietarita cu 90.000 de hectare de padure, dar legea de aprobare a acestei ordonante a fost considerata neconstitutionala de Curtea Constitutionala.

Cererea Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor privind acordarea, de catre Guvern, Fundatiei Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina a statutului de fundatie de utilitate publica a fost respinsa in 2008, pe motiv ca aceasta actioneaza doar in numele unei persoane juridice, si nu pentru realizarea unui interes public general. Guvernul avea sa renunte ulterior la aceasta actiune, mai ales ca Inalta Curte de Casatie si Justitie recunoscuse Fundatiei, inca din 2005, calitatea procesuala.

Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina a cerut, prin executor judecatoresc, punerea in proprietate a suprafetei dobandite prin decizia Curtii de Apel Timisoara, actiunea fiind insa stopata printr-o hotarare judecatoreasca pana la pronuntarea unei hotarari definitive si irevocabile a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dupa ce decizia Curtii de Apel Timisoara a fost atacata de RNP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *