Inca un parc sacrificat pentru vile

Edilii craioveni au dat liber la constructii in al doilea mare parc din oras, care ocupa o suprafata de 20 de hectare. Decizia a sporit valoarea terenului cu cel putin 20 de milioane de euro si a venit dupa ce mai multe terenuri au fost tranzactionate. Primaria sustine ca terenurile au fost castigate prin hotarari judecatoresti.
Consiliul Local (CL) Craiova a adoptat o hotarare prin care desfiinteza practic Parcul Cornitoiu, al doilea ca marime din municipiu, cu o suprafata de aproape 20 de hectare de teren.

Consilierii au dat verde la constructii, dupa ce in ultimii ani au retrocedat pe banda rulanta cea mai mare parte a terenurilor. 89 de proprietari au fost deja pusi in posesie. Ei au acum posibilitatea sa speculeze terenurile pe piata imobiliara sau sa-si ridice constructii in aceasta zona. Decizia CL Craiova va ridica foarte mult valoarea de piata a terenurilor cu pricina, sunt de parere reprezentantii agentiilor imobiliare. „Cunosc un client care a vandut acum putin timp circa 1.100 de metri patrati cu pretul de 150 de euro pe metrul patrat. Daca se da liber la constructii, in prima faza pretul creste cu cel putin 100 de euro pe metrul patrat. Faptul ca un teren este construibil sau nu conteaza foarte mult la negocieri, si nu foarte multi proprietari cunosc acest lucru”, a precizat Nicu Radut, reprezentant al agentiei imobiliare UNIC din Craiova. La un pret mediu de 250 de euro pe metrul patrat, parcul ar valora la ora actuala 50 de milioane de euro. Practic, decizia consilierilor a sporit valoarea parcului cu 20 de milioane de euro, daca urmarim preturile date de agentii.
In scripte, terenul este parc public

Interesant este ca unora dintre revendicatorii initiali nu li s-au aprobat de CL Craiova Planurile Urbanistice Zonale (PUZ) pentru a ridica aici constructii. Dupa ce o parte din terenuri au fost tranzactionate, decizia consilierilor a venit prompt. Chiar primarul Antonie Solomon a fost de acord cu radierea parcului. „Noi nu mai putem ingriji acest spatiu, pentru ca nu mai este al nostru. Acolo nu mai era parc, iar inainte, de mult, era mlastina. Au fost terenuri castigate in instanta si n-avem ce face. Daca nu le dam voie sa construiasca, ramane o mizerie si ne mai si dau in judecata”, a spus primarul Solomon, cel care, cu doar cateva zile inainte, afirmase ca va scoate acest proiect de pe ordinea de zi a CL Craiova. In evidentele municipalitatii craiovene, terenurile cu pricina figureaza ca „parc”, potrivit HG nr. 965/2002 – de atestare a domeniului public al judetului Dolj. Potrivit lui Ovidiu Vanghelie, seful Directiei de urbanism, cele 20 de hectare de teren au fost incluse in anexe in temeiul unei hotarari a Consiliului Local din anul 2000, prin care se aproba Planul Urbanistic General (PUG) al municipiului Craiova.

In consecinta, la data retrocedarii terenurilor in baza Legii nr. 10/2001, terenul avea statutul de parc, iar primaria a investit sume considerabile pentru plantarea de pomi. Surse din cadrul serviciului juridic al primariei sustin ca „nu a fost vorba de nici o hotarare judecatoreasca. Majoritatea terenului a fost retrocedat in baza Legii 10”. Afirmatia lui Antonie Solomon face probabil referire la circa 3.000 de metri patrati de teren, castigati in instanta, din suprafata de 200.000 de metri patrati revendicata.
Recent, Consiliul Local Craiova a mai aprobat transformarea altor trei hectare de zona verde din oras in zone pentru constructii.
STATISTICA

Codasii tarii la spatii verzi .Cu doar 3,2 metri patrati de zona verde pe cap de locuitor, Craiova este codasa tarii. La nivel national, media este de 15-16 metri patrati pe cap de locuitor. Normele internationale prevad pentru orase un minimum de 12 metri patrati de zona verde pe cap de locuitor. In ultimii ani, sute de hectare de spatii verzi din aria municipiului doljean au intrat in proprietate privata si au fost defrisate.
DESTINATIE

Mall si vile. Potrivit PUZ-ului votat de consilierii locali, in Parcul Cornitoiu se vor construi un mall, vile si blocuri de locuinte. Mall-ul va fi construit de o firma din Bucuresti care a cumparat 7 hectare de teren de la unul dintre proprietari. Intregul teren pe care se afla Parcul Cornitoiu a primit destinatia de zona verde in anul 2000 tot printr-o hotarare a CL Craiova.

Sursa: Romania Libera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *