Prognoza pe ultimele trei luni ale anului

Incet, incet ne obisnuim cu fenomenele extreme ale vremii si incercam sa ne adaptam la tot ceea ce ea ne ofera. Dupa o vara fierbinte, in care ne-am confruntat cu temperaturi-record, traversam o toamna capricioasa si se pare ca ne indreptam spre o iarna nu tocmai usoara.

Conform prognozei ANM, in urmatoarele trei luni regimul termic mediu se va situa in jurul valorilor medii multianuale in cea mai mare parte a tarii. Sfarsitul lui octombrie va aduce primii fulgi de nea in nordul tarii, iar in noiembrie, in sudul tarii, mercurul termometrelor va atinge si 20°C . In decembrie vor fi si nopti cu minime de -15°C, cu precadere in centrul tarii.

OCTOMBRIE. In zilele cele mai calde, temperaturile maxime pot depasi 25°C in sud-estul tarii. In noptile cele mai reci, minimele vor cobori sub -5°C in regiunile nordice si centrale, unde vor fi conditii de producere a brumei si a inghetului la sol. Normele climatologice ale temperaturilor maxime sunt cuprinse intre 12°C si 22°C , iar ale celor minime, intre 0°C si 10°C. Cantitatile de precipitatii vor fi mai mari decat normele climatologice in cea mai mare parte a teritoriului. In a doua jumatate a lunii, trecator, precipitatiile pot fi si sub forma de lapovita si de ninsoare in regiunile nordice.

NOIEMBRIE. Regimul termic mediu se va situa in jurul valorilor medii multianuale. In zilele cele mai calde, maximele termice pot depasi 20°C in sudul tarii. In noptile cele mai reci se asteapta valori de temperatura sub -10 °C in depresiunile din centrul tarii. Normele climatologice ale temperaturilor maxime sunt cuprinse intre 4 grade Celsius si 14 grade Celsius, iar ale celor minime, intre -5 grade Celsius si 5 grade Celsius. In partea a doua a lunii, precipitatiile vor fi si sub forma de lapovita si de ninsoare in nordul tarii.

DECEMBRIE. Temperaturile medii lunare se vor situa in jurul normelor climatologice, exceptand estul tarii, unde vor depasi valorile obisnuite. In zilele cele mai calde, maximele termice pot ajunge la 15°C in regiunile sudice. In noptile cele mai reci se asteapta valori de temperatura sub -15°C in depresiunile din centrul tarii. Normele climatologice ale temperaturilor maxime sunt cuprinse intre -1°C si 9°C, iar ale celor minime, intre -9°C si 2°C . Regimul pluviometric va fi normal in jumatatea de sud a tarii si va prezenta o tendinta de excedent in rest.

Sursa: Jurnalul National

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,161FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente