Incalzirea globala – cea mai mare provocare in materie de securitate

Dupa Razboiul Rece, incalzirea globala este cea mai mare provocare in materie de securitate, insa oameni inca nu-si dau seama de riscurile acestui fenomen, prin urmare nu au nici solutii – este una dintre concluziile unui seminar organizat in Norvegia, la Ny Alesund (circa 1200 de kilometric de Polul Nord), unde au participat 40 de cercetatori si demnitari din 13 tari, transmite Reuters.

Potrivit sefului delegatiei Marii Britanii, John Ashton, incalzirea globala trebuie considerata o problema de securitate la fel de importanta precum lupta impotriva terorismului, fiind necesara o mobilizare generala, globala, cu scopul reducerii de emisii de gaze de sera.

Unii dintre vorbitori au ridicat problema autoritatilor, pentru care o mare problema o reprezinta costurile pe care le-ar prespune reducerea emisiilor rezultate din arderea combustibililor fosili.

Si asta deoarece nu contientizeaza ce inseamna cresterea nivelului marii, seceta sau inundatiile. „In loc sa ne intrebam cat costa, trebuie sa privim incalzirea globala ca pe o amenintare cu totul diferita”, a afirmat un economist norvegian de mare prestigiu, Joergen Randers.

Au fost si participanti care au considerat ca reducerea emisiilor nu ar presupune costuri exagerate. In sustinerea acestei afirmatii s-a invocat un raport ONU potrivit caruia, daca s-ar lua masurile cele mai drastice, nu s-ar ajunge la o scadere mai mare cu 3 la suta a produsului mondial brut.

Nemaivorbind ca exista masuri aflate la indemana oricarui om, cum ar fi reducerea cu un grad Celsius a temperaturii din case pe timp de iarna. „Acest lucru nu inseamna nici un sacrificiu pentru confortul nostru”, a subliniat John Ashton.

Alta solutie ar fi majorarea preturilor la agentul termic pentru familiile care doresc o temperatura in locuinte de peste 18 grade.

Insa, au concluzionat cercetatorii, va fi greu sa determini oamenii de pe tot globul sa consume mai putin curent, sau sa-i convingi pe oamenii de afaceri sa investeasca in noi tehnologii.

Citeste articolul Incalzirea globala – cea mai mare provocare in materie de securitate integral in Ziare.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *