Incalzirea globala: a fi sau a nu fi?

Emisiile de noxe, efectul de sera si sfarsitul lumii au in comun doar un singur lucru: incalzirea globala. Unii sustin ca omul este principalul vinovat de aparitia ei, altii sustin ca este un fel de „teorie a conspiratiei”.

incalzirea globala
Incalzirea globala a fost denumita si privita de-a lungul timpului in multe feluri, de unde si multe idei. Unii considera ca incalzirea globala nu este altceva decat sfarsitul lumii, acela mentionat in Biblie, iar altii sustin ca pana si cerul se va prabusi, nu doar pamantul va seca.

Cu toate acestea, oamenii de stiinta si nu numai au incercat in repetate randuri sa combata argumentele aduse pentru existenta asa-numitei „incalziri globale”.

Neincrederea lor a plecat, in mare parte, de la modul in care au fost enuntate teoriile „pro”: exista persoane care sustin faptul ca o parte dintre ghetari se topesc, dar fara a aduce dovezi care sa ateste de ce se intampla acest lucru.

Cresterea temperaturilor inregistrata in ultimii ani, atat in tara, cat si in strainatate, a fost si ea combatuta, iar unul dintre argumentele contra se bazeaza pe cateva date adunate de satelitii aflati in spatiu.
Publicitate

Se pare ca acestia indica o scadere a temperaturilor in ultimii 18 ani, iar pentru ca folosesc o tehnologie avansata rezultatele acestora sunt credibile.

In ceea ce priveste efectul de sera, exista oameni de stiinta care sustin ca 98% dintre emisiile de noxe sunt naturale (majoritatea vapori de apa), si doar 2% sunt create de catre om.

Cei din tabara adversa spun ca incalzirea globala exista si ca daca se va ajunge la un punct critic omenirea poate chiar sa dispara. Acestia spun ca, in anul 2004, in Statele Unite au fost emise 5,9 miliarde de tone de carbon, iar urmatorul an (2005) a fost cel mai cald an inregistrat din 1880 si pana la acea vreme.

Potrivit unui studiu efectuat recent de un grup de cercetatori de la Universitatea East Anglia (UEA), incalzirea rapida a climei de la ambele poluri nu poate fi cauzata de fluctuatiile climaterice, ci este influentata in mare masura de activitatile oamenilor.

Cercetatorii de la UEA au studiat temperaturile medii inregistrate in 70 de locuri diferite in Antarctica in ultimii 50 de ani si le-au comparat apoi cu patru modele climatice diferite. Astfel, ei sustin ca, inca din anul 2000 si pana in prezent, omul este cel care a contribuit cel mai mult la cresterea temperaturilor.

Vorbeste cu ambasadorul Marii Britanii si cu Emil Hurezeanu despre schimbarile climatice!

Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Robin Barnett este invitatul lui Emil Hurezeanu, vineri, 15 mai, de la 12:00, la editia speciala a videochatului REALITATEA.NET LIVE. Cei doi vor discuta despre efectele apocaliptice ale schimbarilor climatice, raportul Stern, cum sunt respectate normele europene de mediu in Romania si Marea Britanie, dar si ce oportunitati de afaceri se intrevad ca urmare a adoptarii tehnologiei ecologice. Data de 15 mai este declarata, la nivel global „Ziua Internationala de Actiune pentru Clima” si, in acelasi timp, coincide cu Ziua „Cod Verde” din luna mai a campaniei lansate in toamna anului trecut de catre Grupul Realitatea-Catavencu.

Sursa: Cotidianul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *