Incalzirea globala are si efecte „pozitive”: O corabie pierduta a fost descoperita la Polul Nord

Înc?lzirea global? are ?i efecte „pozitive”: O corabie pierdut? a fost descoperit? la Polul Nord
Incalzirea globala are si efecte „pozitive”: O corabie pierduta a fost descoperita la Polul Nord
Incalzirea globala are si efecte „pozitive”: O corabie pierduta a fost descoperita la Polul Nord

In 1845, o echipa de exploratori specializati in expeditii nordice si-a propus sa exploreze o ruta necunoscuta pana atunci: Pasajul de Nord-Vest, care conecteaza Atlanticul de Pacific, prin nord. Comandantul, Sir John Franklin, in varsta de 59 de ani, avea experienta in astfel de voiaje periculoase, fiind conducatorul altor doua expeditii in zona arctica. Cu toate astea, natura s-a dovedit necrutatoare, iar cele doua nave care au plecat din Anglia au disparut fara urma.

Dovezi putine

Expeditia a fost alcatuita din doua vase de „ultima generatie”, cu 128 de oameni la bord. Nu au existat supravietuitori. Un singur lucru este clar chiar si in prezent: cele doua nave s-au scufundat, dar unde nimeni nu stia.

Singurele „urme” au constat in marturia unui inuit, care a spus ca a vazut un vas trecand prin zona si scufundandu-se si cateva morminte nemarcate continand bucatele de oase – cercetatorii considerand ca unii dintre membri expeditiei au fost mancati de catre localnici. Tragedia a marcat puternic pana si autoritatile, pana si Stephen Harper, premierul Canadei, declarand ca expeditia a devenit una dintre cele mai mari enigme.

Cautari intense

Presat de vaduva lui Sir John Franklin, Ministerul Marinei din Anglia a facut tot ce i-a stat in putere pentru ca eventualii supravietuitori sa fie gasiti, una dintre masuri fiind oferirea unei recompense oricui gasea date exacte despre navigatorii britanici. Cautarile au fost atat de intense, incat, in 1850, erau inregistrate 11 nave britanice si doua americane in cautarea lui Sir John Franklin si a membrilor expeditiei din 1845.
CITESTE SI: Scenariu SUMBRU/ Cum cred meteorologii ca va evolua clima Terrei

Cu toate ca eforturile de gasire a celor 129 de disparuti au continuat pe intreaga perioada ramasa din secolul XIX, tot ce s-a putut gasi constand in marturii neconcludente ale inuitilor, resturi de vas si o scrisoare in care Sir John Franklin spunea incotro urmeaza sa plece.
Eureka!

Una dintre cele doua nave – botezate H.M.S. Erebus si H.M.S. Terror – a fost descoperita in urma cu cateva saptamani de catre un submersibil fara echipaj apartinand departamentului canadian care se ocupa cu conservarea siturilor istorice, care s-a intors cu imagini obtinute cu sonarul in care se vede clar una dintre navele comandate de Sir John Franklin.

Descoperirea a fost atat de importanta incat premierul Canadei, Stephen Harper, a fost cel care a facut anuntul public, spunand ca este un moment istoric pentru tara sa.

Autoritatile canadiene sunt ferm covinse ca o data ce vor reusi sa recupereze epava navei observate pe sonar, gasirea celei de-a doua va fi o treaba usoara. De asemenea, acestia spera ca temperatura scazuta a apei sa fi conservat o parte dintre obiectele si jurnalele aflate la bord, permitand astfel dezlegarea misterului.

Pasajul prin gheata

Ruta care leaga Atlanticul de Pacific traverseaza arhipelagul arctic canadian si a fost navigata pentru prima oara de catre Roald Amundsen intre 1903 si 1906, fiind considerata un traseu profitabil pentru comert. Cu toate astea, gheata si vremea extrema au dovedit contrariul pana in 2009. Atunci, parlamentul canadian a decis sa dechida ruta, redenumind-o in „Pasajul nord­-vestic canadian”, ca urmare a retragerii gheturilor datorita incalzirii globale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *