Aceasta va conduce la o reducere masiva a nivelului raurilor in urmatorii 50 de ani
Doi geologi de la Universitatea Cape Town din Africa de Sud care studiau cum curg raurile au dat din intamplare peste o situatie ingrijoratoare: incalzirea globala va produce penurii masive de apa in Africa.
Maarten de Wit si Jacek Stankiewicz au creat o noua marime, numita densitatea de drenaj, care este capabila sa coreleze rata precipitatiilor de cantitatea disponibila de apa de suprafata. Densitatea de drenaj este lungimea totala a raurilor dintr-o unitate de arie. Aceasta marime este relevanta din cauza ca ploaia care cade pe o anumita arie ajunge de obicei in rauri.
„Daca cresti rata precipitatiilor de doua ori, vei mai avea nevoie de mai multe rauri pentru a scapa de apa. Prin urmare, va creste densitatea de drenaj”, a spus de Witt. „Daca scazi precipitatiile, nu mai ai nevoie de asa de multe rauri pentru a scapa de apa.”
Ideea este ca multe modele climatice prevad a reducere a precipitatiilor intre 10 si 20 la suta in urmatorii 50 de ani datorita incalzirii globale, iar multe regiuni din Africa sunt dependente de apa de suprafata. Acest lucru se intampla din cauza ca Africa nu are, asemenea celorlalte continente, un lant muntos masiv care sa genereze apa in urma topirii zapezii, care sa alimenteze raurile si sa capteze precipitatiile. „In Africa, apa de suprafata este extrem de importanta. Cei mai multi oameni din zonele rurale inca sunt dependenti de apa de suprafata pentru toate activitatile zilnice”, a spus de Witt.
Noua marime le-a permis cercetatorilor sa traga concluzii cantitative asupra disponibilitatii apei de suprafata, ca urmare a reducerii cunoscute a ratei precipitatiilor.
Iar rezultatele sunt ingrijoratoare. Cele mai puternic lovite regiuni vor fi in nord-vestul si sudul Africii. O scadere prezisa de 10 la suta a precipitatiilor in parti ale Botswuanei va reduce cantitatea de apa de suprafata la 23 la suta din nivelurile prezente. O scadere de 20 la suta a precipitatiilor in Africa de Sud va lasa Cape Town cu numai 42 la suta din apa de rau pe care o primeste azi. In parti ale Africii de nord, apele raurilor vor scadea si ele sub 50 la suta din nivelurile din prezent.
„Este ca si cum ai sterge de pe harta portiuni masive din raurile existente”, a spus de Witt.
Cele mai vulnerabile regiuni la variatiile de precipitatii sunt cele in care primesc o cantitate intermediara de ploi. In asemenea zone, lungimea totala a raurilor se mareste sau scade foarte mult atunci cand variaza precipitatiile. Aproximativ 25 la suta din Africa (ceea ce afecteaza 75 la suta dintre tarile africane) se gaseste in aceasta categorie.
Scaderea cantitatii de apa de suprafata va avea implicatii serioase si asupra speciilor de animale ale caror habitate depind de o alimentare regulata cu apa. „Capul Bunei Sperante este un centru de biodiversitate”, a spus de Witt. „Va mai fi el asa si peste 50 de ani?”
Acest studiu i-a ingrijorat inclusiv pe o serie de politicieni, din cauza ca multe dintre raurile africane trec peste granitele tarilor, iar o criza in alimentarea cu apa poate cauza conflicte internationale. Adil Najam, un profesor de negociere si diplomatie de la Universitatea Tufs din Medford, Massachusetts, a spus: „Multi oameni din Africa cheltuie mai mult timp si bani pentru a obtine apa decat pentru aprope oricare alta resursa. Daca apa devine rara si scumpa, oamenii vor face tot ce pot ca s-o obtina. Apa nu este negociabila. Daca esti sarac nu incetezi sa mai bei apa.” (A.B.)
Sursa: SoftpediaNews