Incalzirea globala duce la disparitia soparlelor

0
400

O cincime dintre soparlele planetei ar putea sa dispara pana la finalul secolului. Scaderea populatiei de reptile ar putea cauza o explozie a numarului de insecte, sustin cercetatorii americani.soparle

Aproape 20% din populatia de soparle a planetei ar putea sa dispara pana in 2080 din cauza incalzirii globale, se arata intr-un studiu al cercetatorilor americani.

Coordonatorul cercetarii, Barry Sinervo de la Universitatea din California, spune ca soparlele stau in bataia soarelui pentru a se incalzi, dar au nevoie si sa se retraga la umbra pentru a se hrani.

In ultimii ani insa, in unele zone ale globului, a scazut dramatic numarul de ore din zi in care se pot adaposti la umbra, iar soparlele nu s-au putut adapta. „Daca incepem acum sa reducem emisiile de dioxid de carbon, avem sanse ca procentul disparitiei sa scada la 6% din toate speciile de soparle”, declara profesorul Sinervo, citat de „The Daily Telegraph”.

Disparitia soparlelor va avea repercusiuni si asupra altor specii. „Am putea vedea disparitia unor specii din partea superioara a lantului trofic si explozia populatiilor de insecte”, spune profesorul Sinervo.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.