Incalzirea globala – Inundatiile topesc gheturile de la poli

0
492

Sub calota glaciara care acopera Antarctica si Groenlanda au loc inundatii ce accelereaza topirea gheturilor si deci ridicarea nivelului marilor, potrivit unui studiu publicat in revista Nature Geoscience.
ghetari
Viteza de topire a ghetarului Byrd, situat in estul continentului antarctic, s-a accelerat cu 10% intre decembrie 2005 si februarie 2007, in raport cu media din deceniile precedente, a constatat o echipa de cercetatori americani. Debutul acestei acceleratii s-a produs cand doua lacuri situate sub calota glaciara, la circa 200 km in amonte fata de ghetar, s-au golit de 1,7 km3 de apa, provocand o importanta inundatie subterana, potrivit lui Leigh Stearns, de la Universitatea din Maine, si colegilor sai, care au utilizat datele ale satelitului ICESat al NASA cu un altimetru laser.

Actualele previziuni ale Grupului interguvernamental de experti asupra climatului (GIEC), care estimeaza o crestere a nivelului marilor si oceanelor cu 18-59 cm pana in 2100, nu tin cont de comportamentul viitor al calotelor polare ale Antarcticii si Groenlandei.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.