Incalzirea globala ar putea duce la topirea ghetarilor si chiar la disparitia unor specii, numai ca medicii europeni avertizeaza ca acest fenomen afecteaza si sanatatea inimii. „Daca, intr-adevar, in urmatorii 50 de ani, temperatura va creste cu cateva grade, in mod sigur vom avea mai multe boli cardiovasculare”, a anuntat dr. Karin Schenck-Gustafsson, de la departamentul de cardiologie al Institutului Karolinska din Suedia. Expertii au lansat avertismentul in cadrul intalnirii anuale a Societatii Europene de Cardiologie. Specialistii au spus ca este bine cunoscut faptul ca atunci cand este canicula creste incidenta problemelor cardiace.
In timpul valului de caldura din Europa, in 2003, au fost estimate 35.000 de decese peste nivelurile asteptate in primele doua saptamani din luna august. Numai in Franta, s-au inregistrat aproximativ 15.000 de decese suplimentare din cauza temperaturilor extrem de ridicate. Expertii sustin ca multe dintre aceste decese au fost provocate de problemele cardiace, mai ales in cazul batranilor, a caror stare de sanatate s-a inrautatit din cauza temperaturilor extreme. Vara aceasta si Romania s-a confruntat cu doua valuri de canicula, autoritatile raportand peste 60 de decese. In schimb, Ungaria, care s-a confruntat cu temperaturi extreme, a raportat aproximativ 500 de decese din cauza temperaturilor extrem de ridicate.
Intarirea arterelor inimii este ca rugina de la masina, este de parere dr. Gordon Tomaselli, seful clinicii de cardiologie de la Universitatea Johns Hopkins. „Rugina se dezvolta mult mai repede la temperaturi ridicate si la fel face ateroscleroza”, a continuat medicul care face parte din Asociatia Americana a Inimii. In cazul temperaturilor ridicate, transpiram pentru a scapa de caldura. In timpul acestui proces, sangele este trimis catre piele, unde temperaturile sunt mai scazute, ceea ce duce la dilatarea vaselor de sange. Aceasta combinatie poate fi periculoasa pentru persoanele varstnice si pentru cei cu un sistem cardiovascular slabit.
Expertii sustin ca evenimentele extreme, cum ar fi incendiile devastatoare din Grecia, petrecute in urma cu nici doua saptamani, pot complica problema. Specialistii in cardiologie sustin ca cresterea numarului de paduri cuprinse de incendii, care s-au petrecut in Asia de Sud, in ultimii 10 ani, s-a facut resimtita la nivelul afectiunilor cardiace. Din cauza ca sunt multe incertitudini stiintifice in legatura cu schimbarile climatice, nestiindu-se cat de repede vor aparea, sau alti factori, cum ar fi nivelurile de poluare sau fenomenele naturale, ar putea afecta acest aspect, medicii nu pot da un pronostic exact.
De asemenea, expertii nu se pot pronunta in privinta incidentei problemelor cardiace in viitor. Numai ca alti factori ar putea face schimbarile climatice si mai periculoase, cum ar fi faptul ca, in viitor, majoritatea populatiei din intreaga lume va trai in orase. Cu zgarie-nori, mai putini copaci si poluarea de la fabrici si masini, orasele sunt cu cel putin cateva grade mai „fierbinti” decat zonele rurale. Medicii suspecteaza si faptul ca poluarea, despre care se presupune ca se va inrautati odata cu schimbarile climatice, contribuie la aparitia bolilor de inima.
Medicii considera ca, atunci cand plamanii sunt iritati de micii contaminanti din aer, ar putea duce la o reactie negativa la nivel cardiac. „Mare parte din riscul cardiovascular ar putea fi evitat prin rezolvarea efectului de incalzire urbana”, spune Diarmid Campbell-Lendrum, expert la Organizatia Mondiala a Sanatatii. Corpul uman nu este conceput sa se descurce la temperaturi extreme pentru perioade lungi, dar unii experti speculeaza ca oamenii si-ar putea dezvolta un mod biologic de a tolera mai bine caldura, numai ca acest lucru ar putea dura zeci sau sute de ani.
Expertii spun ca ar trebui sa ne axam pe lucruri pe care le controlam, cum ar fi dieta si finessul. Medicii cardiologi recomanda plimbarile in aer liber, pe bicicleta, chiar daca nu este senin afara. (L.S.)
Sursa: Gandul