INCALZIREA GLOBALA NU PROVOACA URAGANE

0
531

Numarul tot mai mare de uragane care se produc in diferite zone ale globului i-a determinat pe cercetatori sa cerceteze cauzele care duc la formarea lor. Surprinzator insa, incalzirea globala nu poate fi invinovatita pentru aceste fenomene meteo. Cel putin asta sustine Tom Knutson, un renumit cercetator american, care, culmea, lansase mai multe avertizari, cu putin timp in urma, in privinta impactului pe care-l are schimbarea climei asupra fenomenelor meteo.

Conform studiului efectuat de cercetator, temperaturile mai ridicate ar putea chiar contribui la reducerea numarului uraganelor care au loc in Oceanul Atlantic. Schimbarea la 180 de grade a opticii cercetatorului a reaprins dezbaterea in Statele Unite in ceea ce priveste legatura dintre uragane si incalzirea globala.

Inca din 2005, cand uraganul Katrina a devastat orasul New Orleans, ecologistii au privit uraganele ca simboluri ale efectelor devastatoare produse de schimbarile climatice. Studiul doctorului Knutson, care se bazeaza pe modele elaborate cu ajutorul computerului, scoate la iveala faptul ca uraganele se vor forma mai rar, dar vor fi mult mai violente, la sfarsitul acestui secol.

De asemenea, uraganele vor fi insotite de precipitatii cu mult mai abundente. Doctorul Knutson si colegii sai de la Administratia Nationala Oceanica si Atmosferica (National Oceanic & Atmospheric Administration), de la Princeton, orasul New Jersey, au urmarit evolutia uraganelor din luna august si pana in octombrie, intre anii 1980 si 2006.

Datele au fost introduse in computer, impreuna cu simularea unor conditii atmosferice similare cu cele din prezent, pentru a observa shimbarile produse in acest fel. In aceste conditiile climaterice „mai calde” s-ar fi produs cu 27 la suta mai putine furtuni tropicale si cu 18 la suta mai putine uragane.

Echipa a concluzionat ca frecventa din ultima vreme a uraganelor nu se datoreaza temperaturilor mai ridicate din oceanul Atlantic, ci de temperaturile diferite dintre oceane. Incalzirea neuniforma a tuturor bazinelor oceanelor nu genereaza ma multe uragane, au declarat cercetatorii.

Metodele utilizate de profesorul Knutson au fost insa criticate de alti experti in uragane. Kerry Emanuel, de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts a declarat ca simularea pe computer folosita de Tom Knutson este gresita si acest lucru poate fi demonstrat.

Kevin Trenberth, un alt cercetator al fenomenelor climatice, a declarat ca modelul folosit de doctorul Knutson „nu a reusit sa reproduca furtunile cu niciun fel de precizie”. Studiul doctorului Knutson a fost publicat pe site-ul revistei Nature Geoscience.

Sursa: Antena 3

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.