Incalzirea globala va duce la inmultirea zonelor moarte din Oceane, atrage atentia un articol publicat de National Geographic.
Incalzirea globala ca si alte probleme legate de mediu sunt discutate de foarte multi ani, mai ales in contextul dezvoltarii durabile, pe plan international. Solutii sunt dar pe cat de mare ar putea fi numarul lor pe atat de greu este sa le punem in practica. Un exemplu destul de sugestiv este cel al noxelor de la masini, pe care totusi ne ambitionam sa le folosim. Ma intreb oare cati dintre noi am fi dispusi sa renuntam la ele macar o luna pe an.
Si totusi la un momendat va trebui sa ne dam seama ca problema incalzirii globale nu este o gluma, un subiect pe care autoritatile din domeniu il aduc din ce in ce mai des in discutie doar pentru a parea mai interesanti. Este o problema reala care ne va afecta pe toti indiferent ca suntem presedinti, milionari sau simpli cetateni modesti.
Ultimele studii in domeniu arata ca pestii si intreaga viata marina va fi afectata de apa oceanelor cu din ce in ce mai putin oxigen. Astfel vor aparea zone moarte, fara vietuitoare care vor ramane asa pentru mii de ani. Simularile facute de cercetatori danezi au aratat ca zonele moarte vor persista timp de milenii ceea ce ar duce la daune considerabile asupra vietii marine.
Conform unui studiu elaborat de oamenii de stiinta danezi si citat de jurnalistul Ker Than, pentru National Geographic, zonele moarte au o proportie de doua procente din totalul intinderii oceanelor. Modelul elaborat de danezi ofera informatii cu privire la evolutia zonelor moarte in urmatorii 100 de ani. Astfel, s-a ajuns la concluzia ca in anul 2100, in conditiile in care incalzirea globala nu va fi stapanita, procentul zonelor moarte va creste cu 10 %. Ceea ce este si mai grav este faptul ca in timp raul produs nu va mai fi reversibil devenind unul permanent. Zonele moarte identificate in prezent ar putea fi reversibile dar cele ce vor aparea ca urmare a poluarii cauzate de gazele de sera ar putea ramane asa timp de milenii.
Acelasi studiu sustine ca incalzirea globala va reduce capacitatea oceanelor de a stoca oxigen ceea ce va duce la reducerea oxigenului din adancuri. Aceasta se datoreaza faptului ca apa calda retine mai putin oxigen in comparatie cu apa rece. Organismele moarte ajung pe fundul apelor si sunt descompuse de bacterii care au nevoie de oxigen pentru a trai. Ne putem imagina ce s-ar intampla daca nu ar mai exista aceste organisme.
Efectele incalzirii globale isi fac din ce in ce mai violent simtita prezenta si chiar daca momentan din fotoliile noastre de acasa nu le constientizam va veni o vreme cand vom regreta ca nu am ascultat vocea Pamantului dar s-ar putea sa fie prea tarziu.
Sursa: National Geographic