Incalzirea globala se accelereaza. Tari precum Bangladeshul ar putea disparea pana la sfarsitul secolului

Incalzirea globala se accelereaza. Tari precum Bangladeshul ar putea disparea pana la sfarsitul secolului

Nivelul marilor creste din cauza incalzirii globale cu 60 la suta mai repede decat prevazuse in 2007 grupul de experti al ONU pentru clima, GIEC, arata un studiu stiintific recent, preluat de portalul elvetian 20minutes.ch.

Studiul a fost realizat de trei experti in clima si publicat in revista britanica “Environmental Research Letters”. “Cea mai fiabila” proiectie a GIEC in 2007, bazata pe datele din 2003, era o crestere de 2 mm/an pana in 2010. In raportul sau din 2007, GIEC apreciase ca nivelul marilor va creste cu 18 – 59 cm pana la sfarsitul secolului sub influenta incalzirii climatice.

Cresterea ar putea atinge si chiar depasi 1 m, afirma in prezent numeroase studii stiintifice. Cifra este considerata credibila de unul din autorii studiului condus de Stefan Rahmstorf de la Institutul de cercetari asupra impactului incalzirii climatice din Potsdam (Germania).

“Acest lucru inseamna ca zonele aflate la mai putin de un metru deasupra nivelului marii, cum este cazul unei mari concentratii de populatie in Bangladesh, vor disparea”, a spus Grant Foster de la societatea americana Tempo Analytics, unul din coautorii studiului. “Ar fi milioane de refugiati din cauza climei, precum si posibile razboaie si tot felul de conflicte pentru accesul la resurse. In ceea ce priveste marile orase de pe coasta, ca New York, efectele vor fi probabil asemanatoare cu cele ale uraganului Sandy”, a adaugat el.

Estimarile prea scazute ale GIEC asupra cresterii nivelului marilor se pot explica prin faptul ca amploarea fenomenului de topire a gheturilor era mai putin cunoscuta in acea perioada. De altfel, ultimul raport al GIEC se bazeaza pe datele obtinute intre 1993 si 2003, cand masuratorile prin satelit erau relativ noi, subliniaza si Agerpres.

Al cincilea raport al GIEC va fi publicat in trei parti – septembrie 2013, martie 2014 si aprilie 2014.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *