Incalzirea oceanelor va face ca pestii sa acumuleze tot mai mult mercur

0
427
Ocean închis în rocile din mantaua terestră
Incalzirea oceanelor va face ca pestii sa acumuleze tot mai mult mercur
Incalzirea oceanelor va face ca pestii sa acumuleze tot mai mult mercur

Incalzirea globala duce la incalzirea oceanelor. Intr-o apa mai calda, pestii mananca mai mult. Mancand mai mult, acumuleaza mai mult mercur, arata un studiu realizat de sase cercetaori americani.

Intr-un experiment de laborator s-a observat ca, in apa mai calda, o specie de pesti mici, care traieste pe langa estuarele raurilor americane, a inceput sa acumuleze metal in cantitati foarte mari, ca si cum s-ar asigura cu un condiment toxic impotriva pestilor mai mari care i-ar putea vana, scrie Washington Post.

Studiul a urmarit sa observe daca pestii aflati la baza lantului trofic vor acumula nivele mari de metilmercur pe care-l vor transfera apoi catre pestii mai mari aflati la etajele urmatoare, cum ar fi tonul. O logica elementara arata ca mercurul ar ajunge curand in farfuriile oamenilor din intreaga lume.

Celia Chen, profesor la Dartmouth College din New Hamshire si unul dintre cei sase autori ai studiului, spune ca si „metabolismul pestilor mari incepe sa creasca. Metilmercurul nu este eliminat usor si asta sugereaza ca la un moment dat va ajunge in pestele consumat de oameni”.

La om, o concentratie mare de metilmercur este asociata cu presiunea crescuta a sangelui, bolile de rinichi si atacurile de inima. De asemenea poate duce la dezvoltarea neuro-comportamentala mai inceata la copii.

O mie de tone de metilmercur ajung in fiecare an in oceane, mai ales din cauza emisiilor centralelor care produc energie electrica iar 250 de tone din cauza despaduririlor.

Cercetatorii au descoperit ca apetitul pestilor studiati creste impreuna cu nivelul concetratiei de mercur numai la cresterea temperturii. Din cauza metabolismului lor rapid, pestii nu au castigat in greutate, in schimb au acumulat mai mult metal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.