Vor tine oare incarcatoarele specifice unei anumite marci de telefoane mobile de domeniul trecutului ?
incarcator solar
Acestea nu sunt doar incomode pentru utilizatori, dar realizarea de circuite diferite si premisa conform careia fiecare telefon mobil vine la pachet cu propriul incarcator duce la stabilirea unui grad ridicat de manufacturi redundante si de piese dispensabile. Astfel, 51.000 de tone de materiale din toata lumea vor putea fi salvate de la groapa de gunoi ca urmare a unei intelegeri la care au aderat 17 companii importante de telefonie mobila. Se doreste ca pana in anul 2012 sa se produca un sistem de incarcare universal, compatibil cu majoritatea telefoanelor noi.

Intelegerea, coordonata de catre Asociatia Sistemelor Globale de Comunicare Mobila (GSMA), asociatie ce include companiile producatoare Nokia, T-Mobile, O2 si Vodafone, doreste standardizarea unui dispozitiv de incarcare tip micro-USB. Acesta se bazeaza pe inovativul incarcator universal deja lansat de catre O2 in noiembrie, compatibil cu modelele Nokia, Samsung si Sony Ericsson, cotat la trei stele din cinci, conform sistemului international de evaluare a energiei electrice.

De la noul incarcator universal se asteapta atat cotarea la patru stele, dar si performanta ca in cazul in care este lasat in priza si telefonul este incarcat in totalitate, acesta sa consume de trei ori mai putina energie decat un incarcator obisnuit.

Insa, in contextul unei scaderi a numarului de incarcatoare produse anual estimata la 50%, exista posibiltatea ca ceilalti producatori sa nu fie de acord cu aceasta idee. “Accesoriile de tipul incarcatoarelor reprezinta o sursa importanta de castig pentru manufacturieri si este greu de crezut ca acestia vor renunta la ea”, declara intr-o maniera realista James Taplin, principal consilier pe probleme de dezvoltare continua in cadrul Forumului pentru viitor. “De exemplu, compania Apple a refuzat sa adere la proiect”, adauga Taplin.

Unii doresc insa sa mearga chiar mai departe si sa renunte definitiv la incarcatoarele electrice. Producatorul chinez ZTE a lansat un telefon mobil bazat pe energie solara, capabil sa furnizeze 15 minute de convorbiri telefonice la fiecare ora petrecuta in lumina soarelui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here