Incendiile ce au avut loc de la inceputul anului si pana in prezent au afectat circa 580 hectare de fond forestier, fiind luate o serie de masuri pentru evitarea incidentelor de acest gen, a comunicat marti Regia Nationala a Padurilor (RNP) Romsilva.
De asemenea, RNP informeaza ca perioada iulie-septembrie este predispusa la incendii.
„Perioada, care urmeaza (iulie-septembrie), coincide cu efectuarea masiva a concediilor de odihna, un numar mare de cetateni aflandu-se in zonele limitrofe fondului forestier, la acestia adaugandu-se si numarul turistilor care, in week-end, prefera zonele din apropierea padurilor. La cele de mai sus, se adauga si actiunile de ardere a miristilor si a altor resturi vegetale, de pe terenurile agricole limitrofe padurilor. In aceste conditii, pericolul declansarii unor incendii din cauza focurilor nesupravegheate sau facute in locuri interzise este iminent”, se arata intr-un comunicat remis marti de Romsilva.
Pentru prevenirea acestor situatii, Regia Nationala a Padurilor informeaza ca a luat o serie de masuri pentru localizarea si stingerea rapida a incendiilor.
Astfel, prin unitatile sale teritoariale, Romsilva supravegheaza lizierele padurilor limitrofe terenurilor agricole, cu precadere in zonele in care se efectueaza lucrari agricole sau in cele frecventate de turisti, atentioneaza in scris detinatorii de terenuri limitrofe padurii si a turistilor asupra pericolului de declansare a incendiilor, prin arderea resturilor vegetale, a miristilor si lasarea focului nesupravegheat.
De asemenea, Romsilva actioneaza pentru intretinerea liniilor izolatoare si crearea de linii noi, efectueaza patrulari in perimetrul fondului forestier, in zonele cu enclave sau pe traseele frecventate de populatie si actualizeara planurile de alarmare si mobilizare a fortelor si mijloacelor de stingere a incendiilor si intensificarea colaborarii cu administratiile publice locale si cu formatiunile de pompieri.
Totodata, Regia solicita turistilor aflati in zonele montane si localnicilor sa nu lase resturi menajere in incinta locurilor de campare si sa nu ofere mancare ursilor, pentru a preveni situatiile in care pot fi atacati.