Incep intabularile pe Grindul Chituc

Incep intabularile pe Grindul Chituc

Institutul de Cercetare Dezvoltare Delta Dunarii Tulcea va realiza, pana la sfarsitul acestui an, intabularea terenurilor de pe Grindul Chituc, valoarea totala a proiectului fiind estimata la circa 74 de mii de lei.
Potrivit declaratiei guvernatorului Rezervatiei Biosferei, Grigore Baboianu, aceste lucrari au prioritate avand in vedere interesul foarte mare al agentilor de turism sau economici pentru aceasta zona.
„Administratia Rezervatiei a comandat Institutului Delta Dunarii din Tulcea intabularea partii de sud a Rezervatiei, de pe teritoriul judetului Constanta, avand in vedere ca, din punct de vedere funciar, acolo este o presiune foarte mare si se doreste dezvoltarea constructiilor de diferite tipuri. Noi vrem sa avem foarte clar acum cum e impartit acel teritoriu, dupa care se vor pune in posesie cei indreptatiti. Este vorba de 18 mii de hectare de teren, din cele 29 de mii din judetul Constanta, inscrise in RBDD”, a declarat guvernatorul Baboianu.
Desi lucrarile de cadastrare fusesera efectuate tot de Institutul Delta Dunarii in urma cu cinci ani, intabularea terenurilor de pe Grindul Chituc a fost amanata din cauza unor procese aflate pe rol intre administratiile comunelor Sacele si Corbu.
„A existat un litigiu intre Sacele si Corbu din cauza granitei. Pana in 1990 harta comunelor arata intr-un fel, iar dupa 1990 cei din Sacele au revendicat o alta granituire a teritoriilor. Acum exista o propunere acceptata de ambele parti si urmeaza sa fie adoptat actul normativ”.
ARBDD vrea preluarea terenurilor de la ADS
In ceea ce priveste statutul juridic al zonei strict protejate de pe Grindul Chituc, guvernatorul Grigore Baboianu spune ca acestea sunt in continuare in administrarea ADS si ca nu s-a renuntat la ideea preluarii acestora in patrimoniul gestionat de Administratia Rezervatiei.
„Zona strict protejata de pe Grindul Chituc este domeniu public de interes national si terenurile revendicate de cele doua comune nu se afla in acea zona. Punerile in posesie se vor desfasura pe partea economica si pe partea tampon din Rezervatia Biosferei. Ne mentinem in continuare solicitarea de a transfera terenurile din zona strict protejata din administrarea ADS-ului catre ARBDD. Am inteles ca dificultatea apare din cauza faptului ca ADS-ul administreaza un teren public al statului si ar trebui sa devina teren public de interes national, fie ca se solicita o compensare, fie ca se solicita continuarea administrarii de catre ADS, cu restrictiile impuse de Legea Rezervatiei sau Legea Patrimoniului sau Legea Mediului”, a precizat guvernatorul Deltei.
In ceea ce priveste cadastrul terenurilor din Delta Dunarii, judetul Tulcea, Grigore Baboianu a spus ca aceste lucrari vor incepe in cursul anului viitor. Tot incepand din 2012, urmeaza sa se realizeze si delimitarea habitatelor naturale protejate din Delta, avand in vedere ca in aceasta zona exista doua situri Natura 2000.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *