India nu vrea sa plateasca pentru schimbarile climei, dar cauta sa cumpere reactoare nucleare

0
371

China si India resping ideea de a imparti in mod egal responsabilitatea incalzirii globale, cu tarile industrializate, arata Rador.

In schimb, premierul indian Manmohan Singh a anuntat ca este interesat de o cooperare in domeniul energiei nucleare civile cu statul chinez.

Alat intr-o vizita oficiala, premierul indian Manmohan Singh s-a declarat solidar cu Beijingul, respingand cererile ca tarile in curs de dezvoltare sa isi imparta in mod egal cu tarile industrializate responsabilitatea si povara incalzirii globale. Manmohan Singh a insistat ca indienilor si chinezilor nu li se poate refuza dreptul de a-si ridica standardele de viata, pentru a compensa dezastrul ecologic produs de altii.

In schimb, premierul indian a invitat China sa coopereze cu tara sa in domeniul energiei nucleare civile, ce prezinta interes pentru ambii giganti asiatici, informeaza agentia France Presse. „India cauta o cooperare in domeniul energiei nucleare civile, una dintre variante fiind China”, a spus Manmohan Singh, fara sa ofere detalii despre ce tip de acord cauta, din partea Chinei.

„Este normal ca marile puteri, legate prin interdependenta lor economica, sa caute sa coopereze in vederea unui beneficiu comun. India si China trebuie sa faca parte din acest cadru de cooperare”, a subliniat Manmohan Singh, intr-un discurs tinut la Beijing.

India, desi nu a semnat Tratatul de Neproliferare Nucleara, este dotata cu arma nucleara.
In prezent, guvernul de la New Delhi negociaza cu Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) punerea in aplicare a unui acord acord care i-ar permite sa beneficieze de combustibil, tehnologie si reactoare nucleare civile americane. De asemenea Rusia si Franta s-au declarat disponibile sa vanda Indiei reactoare nucleare.

Sursa: Hot News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.