Indonezia, declarata un taram al biodiversitatii

indonezia.jpgIndonezia, cu cele 17.000 de insule ale sale, este una dintre cele mai bogate zone ale vietii salbatice din lume. Cu toate acestea, mai mult de jumatate din speciile de plante si animale raman necunoscute.

„Indonezia se afla printre cele mai importante 17 locatii din lume din punctul de vedere al biodiversitatii, dar am inregistrat prea putin din aceasta”, a declarat Utami Andayani, insarcinat al Ministerului Mediului pe probleme ale biodiversitatii, pentru The Jakarta Post. El a mai adaugat ca, in cazul in care alte tari exploateaza aceasta biodiversitate, este greu de stabilit daca speciile respective provin sau nu din Indonezia, din cauza lipsei de informatii. Multe dintre ele ar putea disparea fara sa fi fost inregistrate vreodata.

Padurile indoneziene si speciile pe care le adapostesc se confrunta cu o presiune nemaintalnita. Despaduririle salbatice pentru lemnul tropical, pentru combustibil, minerit sau pentru a face loc cultivarii palmierului de ulei, isi pun puternic amprenta asupra mediului inconjurator. Cu 50 de ani in urma, Indonezia era acoperita de paduri in proportie de 82%, pentru ca in 2005 acest procent sa scada la 48%. Exploatarea forestiera ilegala este o mare problema nationala, in trecut fiind afectate de aceasta si zonele protejate.

Indonezia adaposteste peste 30.000 de specii de plante inregistrate si peste 3.000 de specii de mamifere, pasari, reptile si amfibieni.

In acelasi timp, tara este al treilea cel mai mare emitent de gaze cu efect de sera, dupa China si Statele Unite, in principal din cauza distrugerii padurii tropicale si a zonelor umede si fertile.

Sursa: http://news.mongabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *