Indulcitorul natural

Folosita de sute de ani in Paraguay in principal, dar si in alte tari din America de Sud, Stevia reubaudiana, planta din Familia Compositae, care n-are nici o legatura cu stevia autohtona, castiga tot mai mult in utilizare ca indulcitor sau supliment alimentar.
stevia

Fie ca este folosita ca atare, sub forma de frunze, la indulcirea ceaiului sau a cafelei (o singura frunza acopera necesarul de „dulce” pentru o ceasca de 200 ml), fie ca este folosit sub forma de extract (pulbere, lichid, granule), Stevia reubaudiana are cativa componenti activi care dau gustul dulce: steviozida, rebaudiozidele A-C, dulozide A si steviolbiozide.

Studiul acestei plante a inceput din anii ’40 in Japonia, fiind folosita la indulcirea unor produse alimentare inca de atunci, datorita puterii mari de indulcire fara aport de calorii (frunzele au o putere de indulcire de 10-15 ori mai mare decat zaharul, iar extractul de 300 de ori mai mare decat a zaharului). Exista indulcitori care au pu-terea de indulcire mai mare de 600 de ori decat zaharul, sucraloza, care a obtinut avizul FDA de utilizare ca edulcorant din anii ’90. Statutul Stevia reubaudiana este inca disputat, fiind in prezent acceptata doar ca supliment alimentar.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *