Industria fotovoltaica la linia de start – Conferinta „Financing PV in Romania”

Industria fotovoltaica la linia de start - Conferinta „Financing PV in Romania”

In data de 12 iulie 2012, la Hotel InterContinental din Bucuresti, a avut loc conferinta „Financing PV in Romania” organizata de catre Romanian Photovoltaic Industry Association – RPIA (www.rpia.ro). Evenimentul s-a dorit a fi o prima oportunitate dintr-o serie ce va urma de a pune la aceiasi masa de discutii autoritati, institutii financiare si investitori in vederea armonizarii punctelor divergente legate de factorii ce au intarziat, pana in prezent, finantarea sectorului solar / fotovoltaic. Interesul crescut pe care evenimentul l-a generat, cu peste 175 de participanti, este o confirmare a faptului ca Romania se dovedeste a fi in centrul atentiei investitorilor, iar conditiile pietei de energie regenerabila, in special cea produsa din surse solare, sunt suficient de atractive pentru a sustine investitii pe termen mediu si lung.

Intr-adevar, potentialul crescut pe care Romania il are in energie regenerabila si, in special, in domeniul fotovoltaic este sustinut si de domnul Ciprian Glodeanu, Presedinte RPIA. Acesta a mentionat, printre altele, ca “Romania are un potential enorm in energia fotovoltaica, iar investitorii au inteles primii acest lucru. Ca o confirmare a acestui fapt, am observat tot mai multi investitori, ce au proiecte demarate, ca au preferat sa-si finanteze investitiile din surse financiare proprii”. Acest lucru a fost impus in oarecare masura de accesul limitat la finantare coroborat cu prevederile legislative recente ce lasau deschisa posibilitatea reducerii schemei de ajutor pentru industria fotovoltaica incepand cu ianuarie 2013. Totusi, avand in vedere noile prevederi din legea de aprobare a Ordonantei de Urgenta nr. 88/2011, este de asteptat ca situatia sa se schimbe. Suntem convinsi ca suspendarea reducerii schemei de ajutor pana cel mai devreme din ianuarie 2014, pentru industria fotovoltaica, va crea premisele unui un nou inceput, in special datorita predictibilitatii pe care o aduce in piata,” a conchis Glodeanu.

Investitorii prezenti la eveniment au avut posibilitatea de a lua pulsul finantarii sectorului fotovoltaic chiar de la reprezentantii de top ai celor mai active institutii bancare si de leasing din Romania. Acestia au explicat, din punctul de vedere al finantatorului, care sunt pasii de urmat de investitori pentru a securiza finantarea proiectelor in domeniul fotovoltaic. S-a observat ca institutiile bancare acorda o atentie deosebita sectorului fotovoltaic si ca doresc sa deschida parteneriate de finantare, insa este nevoie ca proiectul sa fie bancabil.

Dupa cum a precizat si domnul Gabriel Mihai – Head of Corporate la Unicredit Leasing, institutiile finantatoare analizeaza bancabilitatea unui proiect plecand de la cele trei faze importante in realizarea oricarui proiect fotovoltaic, si anume, faza de dezvoltare, construire si operare. Toate sunt importante pentru institutia financiara, iar rezultatul analizei trebuie sa evidentieze capacitatea proiectului de a genera cash flow. Domnul Mihai a subliniat ca in faza de dezvoltare este importanta „situatia avizelor, a modului in care acestea au fost obtinute, stadiul de ready – to – build al proiectului, precum si valoarea realistica a valorii investitionale,” care, dupa cum a specificat si domnul Romulus Andrei – Head of Structured Finance Department, Volksbank Romania “trebuie sa fie asemanatoare pentru proiectele ce sunt similare din punct de vedere al conditiilor de realizare”. Confirmarea stadiului proiectului, in aceasta faza, este realizata de finantator pe baza rapoartelor de evaluare legala si tehnica realizate de societati de consultanta cu reputatie.

 

Desi faza de construire a proiectului nu este finantata de majoritatea institutiilor financiare, este important pentru finantator sa vada angajamentul ferm al investitorului prin posibilitatea acestuia de a se finanta in acest punct important al proiectului. De asemenea, un rol important in analiza bancabilitatii este dat de faza de operare a proiectului. O atentie deosebita, conform domnului Mihai, este acordata „experientei relevante pe care investitorul o are in proiecte similare”. Aceasta experienta ofera confort finantatorului ca investitorul va sti calea de a transforma energia produsa si certificatele verzi obtinute in cash flow. Un proiect cu o solutie performanta de operare va fi un proiect asupra caruia un finantator se va apleca in vederea finantarii.

Vorbind de conditiile financiare pe care un investitor trebuie sa le poata asigura, atat domnul Andrei, cat si doamna Ioana Gheorghiade – Executive Director Project Finance, BCR au specificat ca acestea nu pot fi mai mici de 30% equity in cazul Volksbank Romania, respectiv 40% in cazul BCR. Mai mult, cei doi au convenit ca este important pentru institutia finantatoare ca proiectul sa poata genera cash flow predictibil, credibil si constant.

In ceea ce ii priveste pe investitori, am remarcat ca este foarte important ca acestia sa poata avea acces rapid la informatie intr-o limba pe care sa o poata intelege. Mai mult, domnul Frank Burton Managing Director ADNOVUM Poland Limited, un fond de investitii german ce a investit sume semnificative in domeniul energiei regenerabile in Polonia a reiterat necesitatea de a avea o consultanta legala si tehnica de la societati cu reputatie, pentru a avea siguranta ca institutiile finantatoare vor putea trage concluziile necesare in vederea determinarii bancabilitatii proiectelor. De asemenea, o solutie interesanta ce s-a desprins din dezbateri este si aceea a contractarii unei firme specializate in acordarea de consultanta, in vederea pregatirii proiectelor pentru finantare.

Desi sectorul fotovoltaic este la inceput in Romania si, ca orice inceput, are dificultatile sale, am remarcat disponibilitatea actorilor implicati in a avea o atitudine activa pentru gasirea de solutii viabile si cu aplicabilitate conditiilor speciale din Romania. Impresia unanima a fost ca piata de fotovoltaice are viitor in Romania, iar proiectele bune, dezvoltate de investitori cu experienta vor avea un drum mai usor spre finantare. Reprezentantii RPIA s-au aratat multumiti de concluziile conferintei si vor continua activ in viitor sa supuna atentiei si alte teme de interes pentru sectorul fotovoltaic.

Romanian Photovoltaic Industry Association – RPIA a fost infiintata recent de catre un grup de specialisti cu o vasta experienta in acordarea de consultanta in domeniul dezvoltarii unitatilor de producere a energiei electrice din resurse regenerabile. RPIA doreste ca impreuna cu membrii sai sa devina un partener corect si de incredere pentru autoritatile din Romania, in vederea dezvoltarii unui dialog deschis si constructiv. Scopul asociatiei este de a crea un mediu propice pentru un dialog constructiv intre partile responsabile – autoritatile romane si internationale si toate celelalte companii romanesti si straine implicate in intreg lantul de furnizori din domeniul energiei solare. Ceea ce pune la dispozitie Asciatia RPIA este o platforma de networking, lobby si business, un one-stop-shop in care companiile interesate de acest subiect sa isi poata gasi toate informatiile necesare si sa poata intalni persoanele de decizie.

Printre membrii asociatiei se regasesc nume importante din domeniul energetic: Cappello Group, Egnatia Rom, Enfinity, Hanwha Solar, Helios Strategia, IBCOenerg, ICME Ecab, ISPE, Martifer Solar, Monsson Group, Schoenherr, Siemens, Sky Solar, Solveo Energies, The Diplomat Bucharest, TIAB – Vinci Energies, Tractebel Engineering, Upsolar Group, Vitalis Consulting, Wolf Theiss s.a.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *