Inghetata din arome sintetice

CE BEM, CE MINCAM – Produsul contine doi coloranti chimici
Studiind cu atentie eticheta inghetatei Venus, ne-am dat seama ca nu are nimic natural in compozitie. Este un amestec de lapte praf, zahar si E-uri.

Inghetata cu ciocolata, vanilie, frisca si capsuni Venus are in compozitie: „lapte praf (19%), zahar, grasime vegetala, cacao, topping de ciocolata, topping de capsuni, emulgatori – mono si digliceride ale acizilor grasi E 471, stabilizatori – guma guar E 412 si guma carruba E 410, acid citric E 330, aroma de ciocolata, vanilie, frisca, capsuni, colorant tartrazina E 102, colorant rosu ponceau 4R E 124a.” 100 de grame din acesta inghetata aduc un aport energetic de 205,6 kcal/100 de grame si au urmatoarele valori nutritionale „proteine 3,6/100 de grame, glucide 23,3/100 de grame, lipide 10,3/100 de grame, substanta uscata 38%”.

ANALIZA. Produsul analizat face parte din categoria inghetatelor avind un profil nutritional dezechilibrat. Acesta este dat de excesul de glucide cu index glicemic foarte ridicat (zahar), de lipidele de origine vegetala, dar si de origine animala, aterogene din laptele praf. Caracterizarea a fost facuta de profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, in conformitate cu Regulamentul Uniunii Europene 1924/2006, care a intrat in vigoare la 1 iulie 2007.

Pe linga aceste ingrediente, produsul contine o serie de aditivi alimentari din categoria emulgatorilor E 471, stabilizatorilor E 412, E 410, acidifiantilor E 330, dar si coloranti chimici azoici de sinteza E 102 si E 124a, periculosi pentru sanatate. Guma guar poate provoca balonari, greata, crampe, eczeme si chiar alergii. E 410, guma carruba poate avea actiune laxativa atunci cind este consumata in cantitati mari. Densitatea calorica a produsului este medie spre mare, 205,6 kcal/100 de grame, ne spune specialistul.

CONCLUZII. In urma analizei informatiilor inscrise pe eticheta, specialistul ne spune ca inghetata Venus nu este indicata copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, suferinzilor de dislipidemie, de maladii cerebro si cardiovasculare, suferinzilor de maladii neurodegenerative si cancere, celor cu maladii hepato-renale, alergicilor, astmaticilor, celor cu boli de piele. Copiii si adultii suferinzi de sindrom de hiperactivitate si deficienta de concentrare (ADHD) il vor evita, pentru a nu acutiza efectele bolii. Diabeticii il vor consuma numai cu avizul medicului curant tinind cont de aportul de glucide aduse de produs. Persoanele cu intoleranta la lactoza vor testa o cantitate mica de inghetata pentru a vedea care este reactia organismului.

Colorantii
Tartrazina E 102 este un colorant galben, azoic, care poate provoca alergii persoanelor care reactioneaza alergic la aspirina sau persoanelor astmatice. De asemenea, este incriminat in inducerea sindromului de hiperactivitate si deficienta de concentrare (ADHD) la copii. E 102 poate creste incidenta aparitiei unor tumori tiroidiene si altereaza perceptia si comportamentul producind stari de confuzie. Tartrazina inhiba metabolismul zincului si interfereaza cu enzimele digestive. Doza zilnica admisa este de 7,5 mg/kg corp. E 124a rosu Ponceau este un colorant azoic rosu, care la fel ca si tartrazina poate declansa sindromul ADHD, avind si potential cancerigen. Doza zilnica admisa este de 4 mg/kg corp.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *