Inginerii cu subventii agricole in Delta Dunarii

CJ Tulcea a facilitat acordarea subventiilor guvernamentale si de la UE pe terenurile agricole si piscicole degradate. Administratia tulceana blocheaza investitii de 35 milioane de euro destinate reconstructiei.

Subventiile agricole au inceput sa le faca cu ochiul latifundiarilor din Delta Dunarii. In timp ce UE avertizeaza autoritatile din Romania ca nu sunt capabile sa gestioneze corect subventiile europene pentru agricultura, in Delta se deruleaza cateva inginerii cu astfel de bani.
Consiliul Judetean (CJ)

Tulcea i-a reziliat anul trecut doua contracte de concesionare fostului senator PSD Traian Rece pentru 9.600 de hectare. Rece continua sa cultive acest teren si a reusit sa convinga Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) sa-i acorde subventii de peste doua milioane de euro. sefii CJ Tulcea, care au semnat anul trecut rezilierea contractelor lui Rece pentru amenajarile agricole Sireasa si Tatanir, au comunicat APIA Tulcea, in urma cu cateva luni, ca Agrodelta Sireasa si-a platit la timp redeventa conform contractelor reziliate. Ioan Bara, vicepresedinte al CJ Tulcea, a declarat ca, desi Agrodelta Sireasa are contractele reziliate, Rece a continuat sa plateasca redeventa: “Noi am comunicat la APIA ca firma nu are datorii, nu ca ar avea contractele valide”. In baza acestei adrese, APIA a disponibilizat in contul firmei lui Rece cate 500 RON/ha cultivat anul acesta cu grau, 450 RON/ha de orz sau porumb. La aceste sume se adauga inca 80 de euro/ha (50 de la UE si 30 din bugetul Ministerului Agriculturii), bani care urmeaza sa fie platiti la finele anului. Rece a refuzat sa raspunda la intrebarile noastre privind relatia firmei sale cu CJ Tulcea.
si firmele piscicole din Delta care au concesionat helesteie au gasit o cale sa primeasca subventii agricole. CJ Tulcea se impotriveste reconstructiei ecologice a celor 70.000 de hectare terenuri agricole si piscicole degradate din Delta refuzand sa cedeze aceste suprafete Administratiei Rezervatiei Biosfera Delta Dunarii (ARBDD) pentru a le renatura, desi Guvernul solicita insistent acest transfer. Presedintele Bunduc sustine ca, daca CJ pierde administrarea terenurilor, bugetul judetean s-ar diminua cu un milion de euro/an. Firma lui Rece incaseaza insa din bugetul Romaniei si al UE pentru 9.600 ha subventii agricole de milioane de euro.

Sursa: Romania Libera

Articolul precedentSpatiile verzi pot fi salvate
Articolul următorGore si Pace

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,176FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente