Spatiile verzi pot fi salvate

spatii verziDaca legea va fi respectata, de astazi nici un spatiu verde nu va mai putea fi transformat intr-o carciuma, centru de afaceri, cartier rezidential sau parcare. Guvernul a aprobat ieri modificarea Legii Mediului, astfel incat parcurile si toatele zonele verzi sa fie protejate. Parcul Bordei poate fi salvat.

Campania Jurnalul National de salvare a spatiilor verzi a reusit sa miste putin lucrurile si sa impinga de la spate autoritatile sa schimbe legislatia, atat de permisiva. Dupa lungi dezbateri si discutii controversate, Ministerul Mediului, prin intermediul Luciei Varga, secretar de stat, a propus Guvernului modificarea Ordonantei 195/2005, cea care permitea distrugerea spatiilor verzi. In sedinta de ieri a Executivului propunerea a fost acceptata, articolul 71 din ordonanta a fost modificat astfel incat pe terenurile amenajate ca zone verzi sa nu mai poata fi ridicate constructii, iar actele administrative sau juridice prin care destinatia initiala a acestor suprafete a fost schimbata sa fie declarate nule. Decizia ar putea influenta si situatia Parcului Bordei, dar si a celorlalte parcuri bifate deja de “baietii destepti” pentru a fi transformate in afaceri profitabile. Pe lista cu zonele vanate se afla parcurile Herastrau, Tineretului, Circului, IOR, Titan, Floreasca, Crangasi.

“Ordonanta de Urgenta pune capat unei dezbateri lungi, care se refera la schimbarea destinatiei spatiilor verzi. Modificarea adusa elimina orice posibilitate de schimbare a destinatiei acestor spatii. Nici un spatiu verde nu poate fi modificat si nu se poate construi pe el”, a spus ministrul Mediului Attila Korodi. Conform actului normativ, actele administrative sau juridice emise sau incheiate cu nerespectarea acestor prevederi sunt lovite de nulitate absoluta.

Autoritatile publice locale au obligatia de a nu schimba destinatia terenurilor amenajate ca spatii verzi si/sau prevazute ca atare in documentatiile de urbanism, de a nu reduce suprafetele acestora si de a nu le stramuta.

Citeste articolul integral Spatiile verzi pot fi salvate in Jurnalul National

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,176FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente