Intalnire pe tema ursilor, la sediul Ministerului Mediului

Intalnire pe tema ursilor, la sediul Ministerului Mediului

O delegatie alcatuita din demnitari, specialisti si factori de decizie ai Ministerului Mediului si Padurilor s-a intalnit Luni, 24 Septembrie, la sediul Ministerului Mediului si Padurilor, cu reprezentantii asociatiilor de vanatoare si ai ONG-urilor specializate in domeniul protectiei animalelor, pentru a discuta prioritatile care trebuie avute in vedere in gestionarea populatiei de ursi la nivel national.

La intalnire a fost prezent ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, alaturi de secretarii de stat din Minister, Mugur Cozmanciuc si Emil Mot, precum si Remus Cernea – consilier de stat pe probleme de mediu al primului ministru, Paul Adam Craciunescu – directorul general al ROMSILVA, Dan Munteanu – presedintele Comisiei pentru ocrotirea monumentelor naturii a Academiei Romane, Magor Csibi – presedintele WWF Romania, experti din cadrul Ministerului Mediului si Padurilor si ai Agentiilor locale pentru protectia mediului, precum si reprezentanti ai ONG-urilor de protectie a animalelor.

Discutiile au vizat identificarea problemelor derivate din administrarea fondurilor cinegetice si gasirea unor solutii pe termen scurt, mediu si lung pentru gestionarea eficienta a populatiei de ursi, in contextul ultimelor evenimente care au avut loc in judetul Dambovita.

Totodata, in cadrul intalnirii, a fost abordata problema prevederilor legislative care reglementeaza in prezent modul de gestionare a populatiei de ursi de pe teritoriul Romaniei. Au fost prezentate aspecte legate de situatia actuala precum si posibile variante de modificare a prevederilor legislative pentru optimizarea numarului de ursi raportat la dimensiunea si specificul habitatului natural din Romania, toate aceste posibile modificari trebuind sa fie in concordanta cu prevederile Uniunii Europene si a respectarii Directivelor UE.

Participantii la dezbateri au cazut de acord ca principalele probleme cu care se confrunta in gestionarea problemelor generate de ursi sunt reprezentate de patrunderea oamenilor in habitatul ursilor, furnizarea de hrana suplimentara in observatoare care se afla in apropierea zonelor locuite, scaderea cantitatii de hrana naturala (fructe de padure si ciuperci) prin recoltarea pentru activitati economice, existenta depozitelor de deseuri menajere care atrag ursii pentru hrana.

In urma discutiilor purtate, secretarul de stat Corneliu Mugur Cozmanciuc a precizat ca pe termen scurt se va institui un regim constant al controalelor pe fondurile de vanatoare si la ITRSV-uri, controale care sunt deja in derulare, si vor fi dezvoltate parteneriatele cu WWF si ONG-urile de mediu. Pe termen mediu, se va intruni Grupul de lucru pe carnivore mari si se va armoniza legislatia existenta in prezent cu privire la populatia de ursi din Romania.

Oficialii Ministerului Mediului si Padurilor si-au manifestat deschiderea in vederea organizarii pe viitor a unor intalniri similare celei de astazi in vederea concretizarii propunerilor venite din partea specialistilor si a armonizarii intr-un timp cat mai scurt a legislatiei in domeniu.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente