Mafia lemnului din judetul Sceava

0
531
Descinderi la p?durile t?iate ilegal
Descinderi la pădurile tăiate ilegal
Mafia lemnului din judetul Sceava

In baza unui plan initiat de IPJ Suceava, in zilele de 19 si 20 septembrie 2012, politistii au actionat in sistem integrat pe raza judetului pe linia prevenirii, descoperirii si combaterii faptelor de natura penala si contraventionala, prioritar a celor de evaziune fiscala si industrializare si comert ilicit a materialului lemnos.

In perioada mentionata, politistii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor – IPJ Suceava, impreuna cu specialisti din cadrul ITRSV Suceava, sprijiniti de politisti din cadrul Serviciului de Interventie Rapida, au executat 29 de verificari la agenti economici, persoane juridice si persoane fizice autorizate.

Au fost aplicate 15 sanctiuni contraventionale, in valoare totala de 23.000 lei.

In cadrul actiunii a fost confiscat material lemnos si produse industriale in valoare totala de 46.720 lei.

De asemenea, a fost intocmit si un dosar de cercetare penala pentru evaziune fiscala, la Legea nr. 241/2005, informeaza politia judetului.

Cu titlu de exemplu, un control la o societate comerciala din comuna Capu Campului, administrata de Gheorghe T., din localitate.

Societatea functioneaza prin doua puncte de lucru, unul autorizat, iar celalalt neautorizat si nedeclarat de societate la Oficiul Registrului Comertului.

In urma inventarierii cantitatii de material lemnos de la punctul de lucru neautorizat, a fost identificata cantitatea de 165,74 mc lemn rasinoase si 36,603 mc cherestea, pentru care administratorul nu a putut prezenta documente legale de provenienta. Din declaratiile administratorului, a rezultat faptul ca lemnul este doar depozitat la punctul de lucru.

Pentru detinerea de material lemnos fara documente legale de provenienta, societatea a fost sanctionata contraventional cu o amenda in valoare de 10.000 lei conform Legii 171/2010, iar pentru neevidentierea intrarilor si a prelucrarii materialului lemnos a fost aplicata o amenda in valoare de 4500 lei, conform HG 996/2008.

De asemenea, s-a dispus confiscarea materialului lemnos si s-a propus retragerea acordului de distribuire si folosire a documentelor cu regim silvic.

A fost ridicata cantitatea de 148,41 mc bustean rasinoase si 27,206 mc cherestea. Valoarea estimata a materialului lemnos confiscat este de cca. 40.000 lei.

Procedandu-se in continuare la verificarea achizitiilor si livrarilor de material lemnos efectuate de catre societatea in cauza, s-a constatat faptul ca, in luna februarie 2012, a fost inregistrata achizitia cantitatii de 98,42 mc rasinoase de la o persoana fictiva, pe baza unui aviz falsificat. Achizitiile au fost inregistrate in scopul diminuarii bazei impozabile si sustragerii de la plata taxelor si impozitelor catre stat.

In cauza a fost intocmit dosar penal pentru Gheorghe T. pentru comiterea infractiunii de evaziune fiscala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.