Intalniri virtuale cu animalele din Retezat

Dupa ce Parcul National Retezat a iesit din cursa pentru cele sapte minuni naturale ale lumii, administratia acestei rezervatii a decis sa continue proiectele de promovare a imaginii Retezatului ca si cum acesta ar fi ajuns in finala mondiala. In parteneriat cu Asociatia de Turism Retezat si Primaria Salasu de Sus, conducerea parcului a pregatit enigme, intalniri (virtuale) cu animalele din Retezat, povesti vechi pe traseul tematic „Natura, oameni si istorie”.rezervatia Retezat

Proiectul turismului interactiv este o premiera pentru Romania. Retezatul este prima rezervatie naturala din tara unde turistii au aceasta oportunitate. Traseul a fost conceput pentru cei care, in drum spre Retezat, trec prin comuna Salasu de Sus sau raman acolo pentru cazare. Traseul a fost gandit astfel incat sa poata fi strabatut de vizitatori de orice varsta, parintii cu copiii lor sau chiar bunicii cu nepotii. In opinia administratorilor parcului, fiecare va gasi cate ceva interesant de vazut si aflat.

ENIGME SI NU NUMAI
Traseul este in fapt un circuit si incepe la Centrul de vizitare Nucsoara. Poate fi strabatut pe jos in 3-4 ore. Dificultatea traseului este mica, iar turistii trebuie sa urmeze marcajul banda albastra si sagetile indicatoare, pentru a nu se rataci. Pe cele sase panouri concepute pe intelesul publicului larg apar fotografii, desene si informatii inedite despre animale si plante care traiesc in Retezat si la poalele muntelui, despre istoria si traditiile Tarii Hategului. Si pentru ca cei mici sa nu se planga de oboseala, administratorii ii fac curiosi cu tot felul de enigme, imagini ghicitoare, povesti si legende. „Ca sa gasesti raspunsul la enigma de pe un panou, trebuie neaparat sa ajungi la panoul urmator. Una din enigme este legata de existenta langa satul Malaiesti a unui turn de piatra care nu avea usi, ci doar ferestre situate sus, la etaj. Ce rol avea el? Pe unde intrau oamenii in turn? La sfarsitul traseului, cei isteti primesc un premiu la Centrul de vizitare Nucsoara”, a declarat purtatoarea de cuvant a Administratiei Parcului National Retezat, Florina Crisan.

DE CE AI NEVOIE PE TRASEU
Pentru ca de-a lungul anilor au avut de-a face cu multe surprize neplacute din partea turistilor slab pregatiti si instruiti, dar care au urcat totusi pe munte, cei din conducerea rezervatiei au elaborat si cateva sfaturi, care se regasesc pe panou. Obligatoriu: curiozitate si dorinta de a te distra si a afla lucruri noi. In plus, incaltaminte sport, comoda, antiderapanta, haina/hanorac de ploaie, aparat foto, ochelari de soare, o sticla cu apa, bomboane cu vitamina C pentru a preveni febra musculara.

Contraindicat: incaltaminte cu toc inalt sau platforma, sacose, posete.

Interzisa cu desavarsire: aruncarea de ambalaje si resturi pe traseu. „Ca sa preintampinam asta, pe fiecare panou am scris -nu lasam nimic dupa noi – doar urma pasilor nostri; nu omoram nimic – doar timpul; nu luam nimic cu noi – doar amintirile”, a declarat Zoran Acimov, directorul Parcului National Retezat.

Un proiect folositor
Traseul inaugurat in aceasta saptamana in Retezat face parte din proiectul „Voturi, copii si flori pentru Retezat”. Acesta este finantat prin programul „Spatii verzi” lansat de Fundatia pentru Parteneriat si MOL Romania. Proiectul fusese gandit initial pentru a aduce puncte in competitia „Cele sapte minuni naturale ale lumii”, un amplu concurs international menit sa popularizeze rezervatiile naturale valoroase din lume si sa le ordoneze, prin voturi, intr-o ordine a reprezentativitatii. Parcul National Retezat a fost singura rezervatie din Romania inscrisa in acest concurs. Voturile primite mai ales de la straini, si mai putin de la romani, au calificat Retezatul pana in sferturile de finala ale competitiei, cand, insa, a fost eliminat. Conducerea rezervatiei este decisa, insa, sa puna in practica toate proiectele pe care le gandise pentru a aduce Retezatului notorietate si a plasa rezervatia pana in finala mondiala.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *