Intensitatea vantului in Oceanul Antarctic, cea mai puternica din ultimii 1.000 de ani

0
467
Intensitatea vântului în Oceanul Antarctic, cea mai puternic? din ultimii 1.000 de ani
Intensitatea vantului in Oceanul Antarctic, cea mai puternica din ultimii 1.000 de ani
Intensitatea vantului in Oceanul Antarctic, cea mai puternica din ultimii 1.000 de ani

Intensitatea vantului in regiunea Oceanului Austral sau Antarctic nu a fost niciodata atat de puternica in ultimul mileniu, fenomen provocat de schimbarile climatice si de nivelul crescut de bioxid de carbon in atmosfera, relateaza AFP, citata de agerpres.ro.

Intensitatea vantului in zona Oceanului Austral, cu care s-au confruntat generatii de marinari experimentati, este ‘in prezent mai mare ca niciodata in ultimii 1.000 de ani’, potrivit unui studiu efectuat de Australian National University (ANU).

‘Cresterea intensitatii vantului a fost semnificativa in cursul ultimilor 70 de ani si, combinand observatiile noastre cu modelele climatice, putem clar sa legam acest fenomen de cresterea cantitatii de bioxid de carbon ce provoaca efectul de sera’, a afirmat Nerilie Abram, raportor al cercetarii publicate in revista Nature Climate Change.

Vantul de vest, care ocoleste coastele de est ale Antarcticii, aduce din ce in ce mai mult aer rece, privand Australia — continent afectat de o crestere constanta a temperaturii, secete si incendii — de precipitatii.

Cercetatorii au prelevat mostre de gheata din Antarctica, au analizat anii de crestere a arborilor in America de Sud precum si evolutia apelor lacustre pe acest continent. Evolutia climatica este totusi contrastanta in Antarctica, rezultat al influentei complexe ce are loc intre vant si curenti.

In timp ce centrul Antarcticii ramane rece, vantul de vest incalzeste peninsula intr-un ritm ingrijorator, afectand ecosistemul local, de exemplu diminuand puternic populatiile de pinguini Adelie.

Activitatea umana este in principal responsabila de aceste schimbari, a explicat Steven Phipps, de la universitatea New South Wales. Incepand din anii ’70, situatia s-a agravat deoarece gaura din stratul de ozon s-a extins din cauza clorofluorocarburilor (CFC) utilizate in industrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.