Uraganul Sandy, semnul unei agravari a schimbarilor climatice

Uraganul Sandy, semnul unei agravari a schimbarilor climatice

Furtunile, care afecteaza in prezent diverse regiuni ale continentului american, precum uraganul Sandy sau ploile torentiale din Argentina, reprezinta semnul schimbarilor climatice care se vor agrava, au avertizat luni expertii in timpul unei conferinte la Lima.

„Aceste furtuni reprezinta un semnal de alarma si chiar daca acest lucru pare un pic catastrofic, adevarul este ca impactul (schimbarilor climatice) este deja foarte grav si nu poate decat sa se agraveze pe viitor”, a declarat pentru AFP Adrian Fernandez, biolog mexican specialist in domeniul climatic.

La randul sau, Nicholas Stern, un expert britanic, a anuntat prin intermediul unei videoconferinte ca „plata ignorarii efectelor schimbarii climatice se va traduce printr-o crestere a temperaturii in lume care doar va agrava situatia”.

Aproximativ 100 de oameni de stiinta, oficiali guvernamentali si experti veniti din 14 tari participa la o conferinta internationala la Lima „Inter-climat 2012” pentru a examina progresele realizate in integrarea schimbarii climatice in procesele de dezvoltare si in sectoarele economice.

In opinia lui Fernandez, „ceea ce s-a facut este insuficient in orice parte a lumii” si „situatia este urgenta in termeni de timp”.

In Argentina, ploile torentiale au provocat haos luni la Buenos Aires si in suburbiile sale, unde o persoana a fost gasita moarta.

Uraganul Sandy, insotit de rafale de vant violente si ploi puternice, a atins Coasta de Nord-Est a Statelor Unite luni seara si a provocat moartea a 66 de persoane in Caraibe.

Zorii zilei de marti au luminat o imagine apocaliptica in New York si in orasele invecinate dupa trecerea uraganului Sandy: copaci grosi smulsi din radacini, retele electrice distruse, masini in apa, pasaje rutiere lacustre. Pierderile estimate in urma uraganului Sandy vor depasi 20 miliarde de dolari. Bursele erau, marti, inchise pentru a doua zi consecutiv – pentru prima data incepand din 1888!

Marti dimineata, viteza rafalelor de vant scazuse la 105 de kilometri pe ora, in timp ce uraganul Sandy inainta pe uscat, potrivit Centrului de previziuni hidrometeorologice american. La ora locala 5 (11 ora Romaniei), centrul furtunii se afla la 145 de kilometri de Philadelphia – Pennsylvania si se indrepta spre vest.

In statele Connecticut, Delaware, District of Columbia, Maine, Maryland, Massachussets, New Hampshire, New Jersey, New York, Pennsylvania, Rhode Island si Virginia era declarata, marti, stare de urgenta. La New York, numeroase cartiere si sapte tuneluri de metrou au fost inundate. De asemenea, jumatatea de sud a Manhattanului a ramas in bezna. Echipele de interventie incercau sa remedieze penele de curent. Va dura vreme indelungata pana cand urmele trecerii uraganului Sandy vor fi sterse!

Cresterea nivelului apelor raului Hackensack din New Jersey dupa trecerea uraganului Sandy a determinat ruperea unui dig in comitatul Bergen, la cativa kilometri distanta de orasul New York. Garda Nationala s-a mobilizat pentru a le veni in sprijin locuitorilor din orasul Moonachie, amenintat de inundatii.

Uraganul Sandy a blocat la sol 12.500 de zboruri

Impactul economic al uraganului Sandy va depasi 20 de miliarde de dolari dupa ce furtuna a lovit coasta de Est a Statelor Unite cauzand pagube cladirilor si inundand tunelurile de metrou din New York, cel mai populat oras american, scrie Bloomberg, citat de Mediafax. Amploarea pagubelor nu va fi cunoscuta pana cand nu se retrag apele si angajatii pot inspecta tunelurile de metrou si infrastructura de utilitati. Companiile aeriene au blocat la sol 12.500 de zboruri, in timp ce bursele sunt inchise marti a doua zi consecutiv, pentru prima data incepand din 1888.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *