Interese financiare in spatele expansiunii Natura 2000

0
464
Federa?ia Coali?ia Natura 2000 România protesteaz? fata de transformarea avizului obligatoriu al custozilor ariilor protejate în unul consultativ
Federaţia Coaliţia Natura 2000 România protestează fata de transformarea avizului obligatoriu al custozilor ariilor protejate în unul consultativ
Interese financiare in spatele expansiunii Natura 2000

Consiliul Judetean Harghita va inainta o adresa Ministerului Mediului si Padurilor in care va cere informatii despre acele studii de specialitate care fundamenteaza propunerile de noi situri Natura 2000 in judetul Harghita.
La finalul sedintei din data de 17 decembrie al Consiliului Judetean Harghita, presedintele Borboly Csaba a condamnat incercarea de extindere in judetul Harghita a ariilor Natura 2000.

Presedintele autoritatii judetene a reactionat la raportul prezentat in cadrul punctului de ordine de zi Diverse, afirmand ca initiativa specialistilor care se considera ocrotitori ai naturii poate fi considerat colonizare, urmand interese financiare si punand in primejdie fiecare pas de dezvoltare de succes din judetul Harghita, respectiv submineaza viitorul judetului.

Ministerul Mediului si Padurilor a propus extinderea siturilor Natura 2000 a Uniunii Europene in judetul Harghita. Consiliul Judetean Harghita a aflat despre aceasta initiativa dintr-o adresa a Agentiei pentru Protectia Mediului Harghita expediata in data de 3 decembrie 2010, prin care reprezentantii Consiliului Judetean Harghita au fost invitati la intalnirile de informare/consultare privind propunerile de situri Natura 2000 in judetul Harghita.

In adresa destinata ministrului mediului Borbely Laszlo, Consiliul Judetean Harghita solicita transmiterea studiilor de specialitate in baza carora au fost delimitate noile habitate de importanta comunitara din judetul Harghita, respectiv contesta faptul ca pe parcursul delimitarilor nu au fost instiintate si nu au fost consultate autoritatile publice locale si nici proprietarii terenurilor. Prin aceasta adresa consiliul judetean solicita ca ministerul sa nu aprobe definitivarea noilor situri Natura 2000 in judetul Harghita fara acordul scris al autoritatilor publice locale in cauza si al proprietarilor.

Scopul siturilor Natura 2000 este protectia biodiversitatii, asigurarea prezervarii pe termen lung a speciilor si a habitatelor prin mentinerea raspandirii lor naturale, dar chiar si acest lucru poate aduce probleme in judetul Harghita. O parte extinsa a judetului este zona montana, care din punct de vedere agricol se incadreaza in categoria terenurilor greu de cultivat. Scaderea acestor terenuri in favoarea extinderii ariilor Natura 2000 contrazice Politica Agricola Comunitara care propune mentinerea formelor de agricultura traditionale, respectiv limitarea terenurilor agricole poate afecta negativ producatorii si in mod indirect toti locuitorii judetului.

Din punctul de vedere al biodiversitatii si al protectiei faunei nu poate fi neglijat nici faptul ca si asa se prezinta probleme grave in privinta pagubelor cauzate de animalele salbatice si nu se poate trece nici peste faptul ca dimensiunea populatiei de ursi se afla mult peste media europeana.

„Suntem constienti de importanta protectiei naturii si luand in considerare oportunitatile care se deschid in pozitionarea pe piata a bunurilor produse pe arii protejate, avem in vedere si aportul pozitiv al cresterii terenurilor protejate, totusi credem ca periclitam existenta producatorilor si agricultorilor din judetul Harghita daca limitam activitatea lor prin noi reglementari, respectiv sustragem partial sau integral noi terenuri de sub cultivatia agricola”, a declarat Borboly Csaba, adaugand ca „in acest caz, alaturi de producatori, in mod direct este afectat si insusi Consiliul Judetean Harghita, deoarece activistii verzi au marcat ca arie protejata si cele 15 de hectare cumparate de autoritatea judeteana pentru amenajarea depozitului judetean de deseuri.”

Consiliul Judetean Harghita suspecteaza intentii ascunse in spatele initiativei activistilor de protectia naturii si isi exprima dezaprobarea fata de extinderea in baza intereselor financiare a ariilor Natura 2000. Astfel va utiliza posibilitatile legale pe care le are la dispozitie, deoarece delimitarea locului depozitului judetean de deseuri si cumpararea acelor terenuri a insemnat un efort imens pentru autoritatea judeteana.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.