Poluare pe valea Arefului

0
513
Poluare pe valea Arefului
Poluare pe valea Arefului

Firma de salubritate”Luminis de Soare”, apartinand Consiliului Local Arefu, se face ca ninge…Cativa cetateni ai frumoasei localitati mentionate in titlul materialului ni s-au plans ca firma de salubritate locala are lacune organizatorice. Asa incat, saptamana trecuta, pe o ninsoare violenta, am purces la drum. Cat pe ce sa ramanem in Arefu, pentru ca deszapezirea a fost, din ceea ce am observat acolo, un concept auzit de localnici numai la televizor…
Ei bine, intr-adevar, pe valea paraului se puteau observa, cu toata ninsoarea, saci plini – probabil cu resturi menajere – aruncati chiar in albie. Probabil in speranta ca apele, odata venite mai mari, vor face curatenie (la locul de munca, asa cum se spune intr-un sablon muncitoresc). Nu au intarziat sa apara si cativa arefeni, pe care i-am intrebat cum stau lucrurile
Dinet Gheorghe: „Vor sa astupe groapa (este vorba de o gaura situata, de asemenea, in imediata vecinatate a paraului) si sa bage toata mizeria acolo, toate gunoaiele, apoi sa niveleze. Pe timpul lui Ceausescu s-a facut un zid, iar langa el s-a creat o groapa, pe marginea albiei. L-am chemat pe Vali Straut (directorul firmei de salubritate Luminis de Soare, n.r.) pentru ca eu stau aici, langa apa, sa vada cati saci sunt aruncati si pe paraul Lacatusu. O sa iau o caruta, o sa incarc toti sacii aceia si o sa ii duc in fata Primariei. Saci intregi aruncati zac nemiscati, se infiltreaza si otravesc apa. Nu strange nimeni, o sa trebuiasca sa chem Sanepidul. Se poate afla cine ii arunca, pentru ca in saci sunt indicii, in mod sigur, ale celor care fac asa ceva… ”
Bostan Ion, intreprinzator particular: „Mie nu mi-au mai ridicat gunoiul de peste o luna, desi platesc 35 de lei. Saptamana trecuta au organizat o adunare prin care sa ne explice ca trebuie sa scumpeasca colectarea gunoiului. Platesc si scumpit, insa iata ca nu se ocupa. Daca nu le-a convenit ceva, ce am introdus eu in tomberoane, sau altceva, trebuiau sa ma anunte cumva, sa imi rezilieze contractul, nu sa ma lase asa sa ii astept. In momentul in care l-am intrebat pe Vali Straut, acesta mi-a adresat cuvinte obscene…”
Intrigati de declaratiile celor doi, am purces la o discutie cu administratorul firmei de salubritate „Luminis de soare” din Arefu.
R. Buna ziua. In primul rand, va rog sa imi spuneti cine a decis acest nume, putin ciudat: Luminis de soare?
Vasile Straut: Domnul viceprimar al comunei a avut ideea (Paul Barla, n.r.)
R. Avem cateva sesizari din localitate cu privire la firma, in sensul ca salubritatea nu este asigurata in totalitate. Mai ales in albiile apelor…
V.S. Stiu despre ce zone este vorba, probabil ca vor fi ridicate (gunoaiele) chiar astazi. Despre paraul Lacatusu nu am auzit…Noi facem, in general, primavara salubrizarea apelor…
R. Ati scumpit putin si pretul, saptamana trecuta
V.S.: Da, ne-a dat peste cap de tot faptul ca trebuie sa transportam gunoiul de aici tocmai la groapa din Albota (circa 200 km., n.r.). Oamenii arunca tot felul de prostii la gunoi, moloz si alte chestii, iar pe noi transportul ne costa foarte scump.
R. crengile taiate si aruncate in parau de la cine provin?
V.S. Probabil tot de la vreun agent economic, este ceva recent, acum o luna a fost Garda de Mediu in control si totul a fost in regula. Pe noi ne costa foarte mult transportul, nu putem sa caram chiar tot. Intr-o masina intra cam 20 m.c. , la groapa si restul costa 7 milioane, iar transportul circa 20 de milioane.

Enorm, spunem noi, si chiar ciudat sa plimbi gunoiul din comuna peste 100 de km. Pana la singura groapa autorizata din judet. Adevarul probabil ca este undeva prin zona, cert este insa ca pe valea paraului care traverseaza intreaga vale, sacii de gunoi menajer si numeroase alte deseuri zac aruncate – si nebagate – in seama. Deseuri care nu fac altceva decat sa polueze optic si, mai grav, fizic. Puturile satenilor, in mare parte, sunt amplasate la numai cativa metri de albia apei, existand astfel un permanent pericol de contaminare. Zapada proaspat cazuta a inceput sa acopere mizeria ce poate fi „admirata”, in zilele bune, chiar din sosea. Deci nu se mai vede. Asta nu inseamna, insa, ca nu exista si ca nu produce efecte. „Luminis de soare” se face – sau nu – si ea ca ninge…Vom reveni cu detalii, mai ales ca managerul firmei a promis ca lucrurile vor fi rezolvate rapid.
(Lucian GHERGUS)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.